Započelo čišćenje Geografsko-botaničkog rezervata Đurđevački pijesci

Posebno zaštićen geografsko-botanički rezervat Đurđevački pijesci prirodni su biser s jedinstvenom florom i faunom te sve češće odredište turista i izletnika, iz kojeg se razloga svake godine čisti od vegetacije koja ugrožava zaštićene biljke koje obitavaju na tom području.

Djelatnici zaposleni preko javnih radova u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke skidali su nepješčarsku vegetaciju, a radovi na daljnjem čišćenju i uređenju nastavit će se skidanjem površinskog sloja humusa koji sprečava vidljivost pijeska.

Dio pijesaka koji se nalazi istočno od grada Đurđevaca proglašen je 1963. godine posebnim geografsko-botaničkim rezervatom te prepoznatljivim i jedinstvenim staništem u Hrvatskoj. Rezervat zauzima površinu od ukupno 19,5 ha te predstavlja jedan od posljednjih ostataka nekad prostranog 12 km dugog pojasa Podravskih pijesaka. Specifičnost reljefa također se odražava i na specifičnost vegetacije, gdje se združuju biljke istočno-europskog i zapadno-europskog podrijetla s endemičnim biljkama Panonske kotline, a prisutan je i velik broj životinjskih vrsta. Svrha zaštite tog posebnog rezervata je očuvanje preostalog dijela pješčanih naslaga, kao i reljefa i staništa važnog za opstanak endemične biljne zajednice, uz koju su vezane biljne i životinjske vrste jedinstvene u Hrvatskoj.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: djurdjevac.hr