Započela implementacija projekta “Pametan obrok za pametnu djecu“ u svim školama kojima je Županija osnivač

U prostorijama Županijske uprave održana su dva radna sastanka s predstavnicima 18 osnovnih škola kojima je Županija osnivač na temu provedbe projekta „Pametan obrok za pametnu djecu“. Sastanke je vodio zamjenik župana Ratimir Ljubić, a prisustvovali su im predstavnici projektnog partnera tvrtke Podravka, pročelnice županijskih upravnih tijela, predstavnici informatičke tvrtke te ravnatelji, računovođe i kuhari svih škola.

Nakon provedenog dvotjednog pilot projekta u šest osnovnih škola, od početka ožujka ove godine u svim osnovnim školama kojima je Županija osnivač uveli su se tzv. pametni obroci koje je osmislio tim nutricionista iz Podravke. Budući da se pokazalo da je za uspjeh projekta nužna kontinuirana edukacija dionika projekta o važnosti zdrave prehrane, djelatnice Podravkine službe Nutricionizma i senzorike Maja Vidaković i Helena Tomić Obrdalj održale su predavanje o pravilnoj prehrani i razlici između pametnog obroka i obroka koji su se do sada učenicima posluživali u školama.

Cilj sastanka bio je educirati sudionike kako bi oni mogli prenijeti svoje znanje na ostale zaposlenike škola i učenike te održati edukaciju roditelja, koja je iznimno važna kako bi oni mogli biti podrška svojoj djeci u situacijama kada ona odbijaju hranu koja do tada nije bila zastupljena u njihovoj prehrani. U sklopu projekta predviđeno je da će se tijekom ožujka u svim školama održati roditeljski sastanci na kojima će se roditeljima osvijestiti važnost zdrave i pravilne prehrane njihove djece i predstaviti projekt, a izradit će se i edukativni materijal o važnosti zdrave prehrane koji će biti podijeljen svim učenicima.

Potrebno je istaknuti kako je u Hrvatskoj prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pretilo 11,2 posto školske djece te ih čak 26,4 posto ima prekomjernu tjelesnu težinu koja ostavlja na djecu različite posljedice već u njihovoj mladosti (socijalne, emocionalne, ortopedske), a koje naročito eskaliraju u odrasloj dobi (dijabetes, bolesti srca i krvnih žila, zloćudne bolesti). Istraživanja pokazuju da su u prehrani djece slabo zastupljeni povrće i voće (66 posto školske djece ne jede voće svaki dan, a njih 76 posto ne jede povrće svaki dan) te riba, a predavačice su naglasile kako školska djeca koja se pravilno hrane trebaju uzimati minimalno 400 grama povrća i voća dnevno. U prehrani djece školske dobi prekomjerno su zastupljeni šećer (slatka pića i slatkiši), sol (umjesto preporučenih 5 grama djeca uzimaju 9 grama), a čak 44 posto djece preskače zajutrak.

Ovakvo stanje koje se tiče prehrane školske djece potaknulo je Koprivničko-križevačku županiju i Podravku da naprave iskorak i pomognu djeci u pravilnoj prehrani, a pametni obroci osmišljeni su u skladu s Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika u osnovnim školama. U navedenim Smjernicama zastupljene su i grupe namirnica koje su djeci potrebne za normalan psihofizički razvoj, a za koje se utvrdilo da do sada nisu bile zastupljene u zadovoljavajućoj mjeri.

U sklopu pilot projekta provedene su ankete u kojima su učenici 4. i 7. razreda na dnevnoj bazi ocjenjivali poslužene jelovnike ocjenama od 1 do 7, a po završetku pilot projekta, djelatnica Podravkine službe Nutricionizma i senzorike Diana Janković provela je senzorska ispitivanja zadovoljstva školskim jelovnicima učenika i nastavnika te obradila rezultate provedene ankete. Najveće ocjene učenika dobila su jela na bazi tjestenine i mesa, a najslabije na bazi povrća, a sva su jela iz pilot projekta kod nastavnika jako dobro prihvaćena. Također je utvrđeno da učenici nižih razreda bolje prihvaćaju jela od učenika viših razreda, a iz svega navedenog može se izvesti zaključak da je ovakav projekt potreban. Utjecaj na prehrambene navike od najranije dobi pruža veliku vjerojatnost da će učenici u kasnijoj dobi u svoju prehranu uključivati veći spektar namirnica te konzumirati više voća i povrća koji su za sada podzastupljeni u njihovim obrocima.

Na sastanku je predstavljen i program materijalnog knjigovodstva koji će školama uvelike olakšati proces naručivanja namirnica, ali i vođenja svih potrebnih evidencija u školskoj kuhinji.

Pozivamo sve dionike u projektu, a posebno nastavnike i roditelje da podrže ovaj projekt jer se on provodi isključivo za dobrobit djece.

Služba ureda župana