Zamjenik župana Vladimir Šadek sudjelovao na glavnoj skupštini Vijeća europskih općina i regija (CEMR)

Kao izaslanik Hrvatske zajednice županija zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Vladimir Šadek sudjelovao je na 24. glavnoj skupštini Vijeća europskih općina i regija (CEMR) koja je od 22. do 24. travnja ove godine održana u švedskom gradu Malmou. Više od 1000 sudionika iz 40 zemalja sudjelovalo je na zasjedanju koje je održano pod radnim naslovom ”Prilagođeni za budućnost”, a među njima brojni gradonačelnici, načelnici, te ostali dužnosnici lokalne i regionalne vlasti.

Glavnu skupštinu CEMR-a otvorio je njen prvi potpredsjednik Anders Knape, a skup su uvodno u ime domaćina pozdravili gradonačelnik Malmoa Ilmar Reepalu i predsjednik regije Skane Jerher Swanstein. Među brojnim uglednim govornicima posebno upečatljive nastupe na trodnevnom zasjedanju imali su Cecilija Malstrom, švedska ministrica za Europsku uniju, Barbel Dieckmann, gradonačelnica njemačkog grada Bonna, Luc Van der Brande, predsjednik Zajednice regija, te ugledni znanstvenik Jeremy Rifkin.

Poruke koje su odaslane sa skupa kao najvažnije probleme, s kojima se trebaju suočavati lokalne vlasti današnjice, ističu klimatske promjene i financijsku krizu. Istaknuta je potreba sa suradnjom jer kriza neće biti riješena sama od sebe, već je gradovi i općine trebaju početi rješavati odozdo. Zadnjeg dana zasjedanja usvojena je završna deklaracija u kojoj su predstavnici regija i gradova istaknuli kojim putem će se suočiti s problemima sutrašnjice.

Hrvatska zajednica županija primljena je u članstvo CEMR-a na zasjedanju njenog Političkog odbora u prosincu 2008. u Parizu. U veljači 2009. na sjednici Hrvatske zajednice županija odlučeno je da će Zajednicu na Glavnoj skupštini CEMR-a predstavljati  g.Vladimir Šadek. Prilikom boravka u Malmou g.Vladimir Šadek je s brojnim delegatima i sudionicima konferencije razgovarao o europskim iskustvima funkcioniranja lokalne uprave, te mogućnostima buduće suradnje.

– Velika je čast za mene osobno, ali smatram da i za Koprivničko-križevačku županiju što sam kao član njene izvršne vlasti imao priliku kao jedini predstavnik iz Hrvatske sudjelovati na glavnom zasjedanju jedne tako važne organizacije kao što je CEMR koja djeluje više od 55 godina. Kao delegat na sjednici Političkog odbora mogao sam ravnopravno odlučivati kao i svi ostali predstavnici regija članica Europske unije. To je jedno novo i vrlo značajno iskustvo za mene jer sam bio u prilici izravno vidjeti na koji način krovne europske organizacije zasjedaju, rekao je Vladimir Šadek.

Na slici: prvi potpredsjednik CEMR-a Anders Knape, Vladimir Šadek i gradonačelnik Malmoa Ilmar Reepalu