Zamjenik župana Ljubić sudjelovao na virtualnom sastanku Hrvatske zajednice županija s ministrom znanosti i obrazovanja Fuchsom 

U četvrtak, 3.rujna u organizaciji Hrvatske zajednice županija održan je virtualni radni sastanak s Ministarstvom znanosti i obrazovanja vezan uz otvorena pitanja oko početka nove školske godine. Na sastanku s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, kojeg je vodio predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao je zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Ministar je zahvalio županima na inicijativi te trudu i naporima koje zajedno s ravnateljima ulažu kako bi škole spremno dočekale novu školsku godinu te naglasio važnost prilagodbe novonastalim okolnostima te je podsjetio na Upute HZJZ-a i Preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja. S obzirom na specifičnost epidemiološke situacije naglašena je važnost pristupa od škole do škole, odnosno od županije do županije. Cilj je osigurati održavanje nastavnog procesa uz tri osnovna pravila – nemiješanje različitih skupina, osiguranje potrebnog razmaka te održavanje higijene.U dijelu rasprave župane, zamjenike župana i pročelnike nadležne za pitanje školstva posebno je zanimalo pitanje produženog boravka, prijevoza te korištenja maski.

Podsjetimo, Koprivničko-križevačka županija je poduzela brojne aktivnosti  s ciljem što bolje pripreme za funkcioniranje sustava školstva u izvanrednim okolnostima uzrokovanim epidemijom koronavirusa. Za sve učenike i zaposlenike osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač osigurala je po dvije platnene maske (ukupno 18 tisuća komada) te sredstva za nabavu dezinficijensa i beskontaktnih toplomjera.  Uz to, Županija je nastavila sufinancirati prijevoz gotovo 1.450 učenika srednjih škola koji u školu putuju autobusima te za više od 300 srednjoškolaca koji putuju vlakom za što će Županija iz izvornih proračunskih sredstava  izdvojiti tri milijuna kuna.

Prijevoz u osnovnom školstvu će se organizirati u skladu sa svim epidemiološkim preporukama i protokolima, a u slučaju potrebe će se u onim školama koje imaju veći broj učenika i uz postojeće linije povećati frekvencija reda vožnje uvođenjem dodatnih prijevoza. Spomenimo kako je ovog tjedna održan i sastanak s ravnateljima osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Koprivničko-križevačke županije kojima je ispred Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla dodatno pojasnila upute vezane za organizaciju početka nastave utemeljene na uputama za suzbijanje širenja zaraze koronavirusa HZJZ-a i MZO-a.

Služba ureda župana