Zamjenik župana Ivan Pal sastao se s Koalicijom za život u zajednici

Predstavnici Koalicije za život u zajednici na čelu s Mirjanom Dobranović sastali su se u četvrtak 15. prosinca u Domu za starije i nemoćne osobe u Koprivnici sa zamjenikom župana Ivanom Palom. Uz njegove suradnike prisutne su bile i ravnateljica Obiteljskog centra Koprivničko-križevačke županije Željka Koluder Vlahinja te v.d. ravnateljice županijskog Zavoda za socijalnu skrb Vesnom Vudrag.

Koaliciju za život u zajednici čini osam organizacija civilnog društva koje se zalažu za ostvarivanje prava osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, a cilj joj je osnažiti suradnju s jedinicama lokalne i regionalne uprave te ustanovama.

Sve to bazirano je na primjeni članka 19. Konvencije za prava osoba s invaliditetom kojim je propisano da svaka osoba s invaliditetom ima jednako pravo na život u zajednici. Mirjana Dobranović zahvalila je na interesu kojeg je zajednica pokazala za ovu iznimno važnu temu te naglasila da je osnovni problem marginalizacija ovog dijela populacije i institucionalizacija.

Zamjenik župana je objasnio koliko Koprivničko-križevačke županije kroz različite inicijative i programe radi na ovoj tematici. Dio Županijske razvojne strategije upravo se bavi većim osamostaljivanjem osoba s invaliditetom, te je briga o njima jedan od prioritetnih ciljeva Koprivničko-križevačke županije.