Zamjenik župana Ivan Pal na međunarodnoj konferenciji – Iskustva u provođenju zdravstvene reforme u Republici Hrvatskoj

Zamjenik župana Ivan Pal, jučer ( 28. listopada) prisustvovao je međunarodnoj konferenciji “ Iskustva u privođenju zdravstvene reforme u Republici Hrvatskoj“ koja se održavala od 26. do 28. listopada 2009. godine na Plitvicama.

Domaći i inozemni stručnjaci razmijenili su tijekom dvodnevnog skupa iskustva u zdravstvenim reformama svojih zemalja uzimajući u obzir specifičnosti i razlike pojedinih sustava.

Premijerka Jadranka Kosor je rekla da je svojim dolaskom na konferenciju željela podržati reformu zdravstva te dodala kako u tom pogledu ministar Darko Milinović ima njezinu punu potporu.

Osvrćući se na Državni proračun za iduću godinu, premijerka Kosor je rekla da on ima jasne odrednice, a svako ministarstvo svoje limite u okviru kojih se mora naći i proračun Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

"Zbog štednje će se i zdravstveni sustav morati odreći nekih projekata ili ih usporiti u realizaciji, ali štednje neće biti na račun liječenja pacijenata i preventivnih programa", naglasila je premijerka Vlade te ujedno poručila da se ustrajno treba suprotstavljati svakoj mogućnosti korupcije u zdravstvu.

Ministar zdravstva Darko Milinović iznio je 10-mjesečne rezultate reforme koja, po njegovim riječima, pokazuje izvanredne rezultate. "Reforma je na stabilnim armiranim temeljima i nezaustavljivo ide dalje. Deset mjeseci zdravstveni je sustav stabilan, bez gomilanja novih dugova, a stari se saniraju", rekao je ministar Darko Milinović.

Dodao je kako bi bez reforme ukupni dugovi zdravstva na kraju ove godine dosegnuli 8,5 milijardi kuna zbog čega bi sustav bio doveden do kolapsa. Umjesto toga, ukupni dugovi danas iznose tri milijarde kuna.

Zahvaljujući reformi HZZO je ove godine prihodovao tri milijarde kuna više zbog uvođenja novog sustava participacija i dopunskog osiguranja.

Dopunsko osiguranje primjerice lani je plaćalo 659 tisuća osiguranika, a u prvih šest mjeseci broj osiguranika porastao je na 2,5 milijuna, među kojima police dopunskog osobno plaća 1,2 milijun osiguranika.

Zahvaljujući participacijama, prihodi bolnica povećani su za 500 milijuna kuna, koliko je ušteđeno i zahvaljujući smanjenju stope bolovanja za 21 posto.

Ministar Milinović je naveo i kako se 415 milijuna uštedjelo radi uvođenja referentnih cijena lijekova.

Neposredna korist koju su, prema riječima ministra Milinovića, dobili pacijenti jest da su smanjene liste čekanja za pojedine dijagnostičke postupke, uvedene interne uputnice i pojednostavljena procedura odobravanja bolovanja. Na listu lijekova uvrštena u su u ovoj godini 22 inovativna lijeka te je proširena dostupnost ortopedskih pomagala.