Zamjenik župana Ivan Pal na inovacijskom savjetovanju u Barceloni predstavio županijski model skrbi za starije

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ivan Pal sudjelovao je u srijedu 20. studenog na Sajmu inovacija te savjetovanju u sklopu projekta WIDER „green groWing SMEs: Innovation and Development in the energy sector in mEdaRea“. Projekt je sufinanciran od Europske unije i provodi se u sklopu MED programa.

Zamjenik župana Pal imao je prilike zajedno sa sudionicima iz Italije, Španjolske, Portugala, Grčke i Slovenije i drugih zemalja razgovarati o temama inovativnog pristupa u društvenom razvoju s naglaskom na tehnološke mogućnosti za starije osobe.

Predstavljeni su i sistemi koji omogućavaju starijim osobama 24-satnu pomoć stručnog i medicinskog osoblja poput gerontodomaćica kroz poseban sustav telefona i uređaja za dojavu. Iznimno zanimljiva su bila i istraživanja vezana uz demenciju te nove rezultate koji točno ukazuju koji materijali i boje u okružju mogu vidljivo usporiti napredovanje bolesti.

Bila je to prilika da zamjenik župana Ivan Pal predstavi i skrb Koprivničko-križevačke županije o starijim skupinama društva te da uspostavi važne partnerske odnose s mogućim suradnicima u sličnim projektima koji bi se implementirali u postojeći sustav. Na događaju u Barceloni sudjelovali su i predstavnici REA-e Sjever.