Zamjenik župana Darko Sobota zahtjeva hitno rješavanje problema obračunavanja i isplate rente za eksploataciju mineralnih sirovina

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota je u utorak, 13. srpnja, sudjelovao na sastanku kojem je tema bila „neredovita isplata naknade za eksploataciju mineralnih sirovina, nafte i plina, netransparentan obračun INA-e Naftaplina za iskorištavanje istih na području općina, te odbijanje vodstva kompanije da se sastane s predstavnicima Županije.“ Sastanku, koji se održao u đurđevačkom hotelu Picok, prisustvovali su načelnici i gradonačelnici s područja tri županije: Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske.

Zamjenik župana Sobota nazočnima je tom prilikom predočio cijelu korespondenciju koju je župan Koren vodio s menadžerima INA-e. Kazao je da je u razdoblju od 19. ožujka do 9. srpnja 2010. župan u nekoliko navrata tražio hitan sastanak s glavnim izvršnim direktorom INA-e Bojanom Milkovićem, a nedavno i s predsjednikom Uprave Zoltanom Aldottom, kako bi se riješilo pitanje redovite isplate naknade za eksploataciju i transparentnosti obračuna. Ipak niti jednome od tih dopisa nije udovoljeno. Zamjenik Sobota je objasnio: „Problemi s kompanijom INA Naftaplin nisu od jučer. Svjedoci ste da je u zadnjih godinu dana bilo problema s neisplatom rente. Isto tako je tokom 2009. godine isplaćena renta manja za više od 20 % u odnosu na 2008. bez ikakvog obrazloženja.“

Načelnici su postavili i pitanja vezana uz kontrolu stvarne eksploatacije i obračunavanje energetske vrijednosti te su odlučili konkretnije krenuti u ostvarenje svojih prava. Obzirom da ne žele stvarati dodatni socijalni i javni pritisak u doba gospodarske krize predložili su da se u pregovore uključi i Vlada, jer nedostatno punjenje proračuna uzrokuje zastoj u razvojnim planovima lokalnih zajednica. Nakon burne rasprave odlučeno je da će zaključke ovog sastanka potpisati načelnici svih općina i gradova, te da će oni biti upućeni INA-i, Vladi RH, medijima i potpredsjedniku Sabora Josipu Friščiću.

Uz predočenje točnog obračuna za eksploatiranje mineralnih sirovina i postotnog iznosa od tržišne vrijednosti iste, načelnici će tražiti da im se isplati i razlika neisplaćenih sredstava za 2009. godinu, kao i kamata za kašnjenje. Isto tako će inzistirati na redovitom i točnom obračunu za 2010. jer se INA potpisivanjem ugovora s Vladom RH upravo na to obvezala. Poštivanje dogovora bez obzira da li u njemu sudjeluju domaće ili strane kompanije stvar je korektnog tržišnog odnosa, a ne bude li odjeka s druge strane spremni su pomoć potražiti i u instrumentima pravne pomoći.