Zamjenik Sobota sa suradnicima na sastanku glede arbitraže oko dijelova zajedničkog otvorenog lovišta broj VI/101 – „Križevci“

Prošlog tjedna u Varaždinu je održan sastanak glede arbitraže oko dijelova zajedničkog otvorenog lovišta broj VI/101 – „Križevci“ kojem je prisustvovao zamjenik župana Darko Sobota sa suradnicima. Sastanku su bili nazočni i članovi stručne komisije za izradu prijedloga ustanovljavanja državnih lovišta Ministarstva poljoprivrede, članovi stručne komisije za ustanovljenje zajedničkih lovišta Varaždinske županije, članovi stručne komisije za zajednička lovišta Koprivničko-križevačke županije te predstavnici Lovačkog saveza Varaždinske županije.
Sastanak je predvodio predsjednik komisije Varaždinske županije gospodin Dragutin Vincek. U uvodnom dijelu gospodin Milan Podhraški, kao predsjednik Lovačkog društva Sveti Hubert iznio je stavove Lovačkog društva, kao lovozakupnika spornog lovišta. U svom izlaganju iznio je činjenice da od početka lovozakupa Zajedničkog otvorenog lovišta broj VI/101- „Križevci“ nikada nisu imali negativni inspekcijski nadzor, lovozakupnina je uvijek plaćena u ugovornim rokovima, te je unaprijeđeno lovno gospodarstvo na tom području, s obzirom da je 1996. godine kada je navedeno lovište ustanovljeno, to bilo pusto područje bez divljači, a danas je to područje s brojnim stanjem divljači u gospodarskom kapacitetu, zahvaljujući brižnom gospodarenju.
Zamjenik župana Darko Sobota iznio je stav Koprivničko-križevačke županije da Županija nikako ne može pristati na bilo kakve izmjene granica jer bi se time prekršile obveze iz Ugovora o zakupu koji je na snazi do 2016. godine.
S obzirom da Varaždinske županija želi da granice lovišta budu iste kao i granice Županija i od tog stava ne odustaju, predsjednik Stručne komisije za zajednička lovišta Koprivničko-križevačke županije Krešimir Krapinec izjavio je kako je njihov stav u suprotnosti sa člankom 11. Zakona o lovstvu koji govori da se granice lovišta određuju ovisno o prirodnoj cjelini, ekološkim, geografskim i drugim uvjetima, obalnim pojasom mora i autocestama te kako razlog izmjene granica može biti jedino arundacija lovišta ili unaprjeđenje gospodarenja lovištem, ukoliko je ispoštivan spomenuti članak 11., a sa time su se složili i članovi komisije Ministarstva.
S obzirom da niti jedna strana nije voljna odustati od svog prijedloga, zaključeno je da će se pričekati mišljenje Komisije Ministarstva, koje će na kraju sukladno članku 18. stavku 4. biti konačno i obvezujuće za obje županije.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.