Zamjenik Sobota prisustvovao sastanku „ATM FOR SME’S- Pristup mikrofinanciranju malih i srednjih poduzetnika“

U okviru provedbe projekta „ATM FOR SME’S – Pristup mikrofinanciranju malih i srednjih poduzetnika“ u prostorijama PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja održan je prvi sastanak lokalnih dionika kojem je prisustvovao i zamjenik župana Darko Sobota.

Pozdravne riječi uputila je ravnateljica PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić te zahvalila Županiji na podršci i ukratko upoznala prisutne o nastanku projekta. Pri tom je posebno naglasila kako je cilj projekta potpora razmjeni iskustava i najboljih praksi između nacionalnih, regionalnih i lokalnih dionika koji kreiraju i provode programe i mjere mikrofinanciranja poduzetnika te dodala: „Ovaj projekt ima značajnu međunarodnu komponentu budući da je odobren od strane Interreg Europe, koji uključuje deset partnera iz osam europskih zemalja“. Na kraju je zahvalila svim suradnicima koji su zaslužni i koji sudjeluju u aktivnostima provedbe projekta.

IMG_20160714_111950m„Nadam se da će ovaj projekt naići na razumijevanje nadležnih te uspjeti uz suradnju PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja ali i svih ostalih sudionika“, započeo je zamjenik Sobota te dodao „Vjerujem da ćemo kroz desetak sastanka doći do uspješnog rješenja da nam u budućnosti bude bolje“.

Voditeljica Odjela za poduzetništvo ulaganja i ruralni razvoj Martina Šandor Krznarić upoznala je nazočne sa samim projektom pri čemu je naglasila da će projekt trajati pet godina i to u dvije faze. Isto tako, istaknula je kako je glavna svrha projekta sprječavanje manjka raspoloživih kredita i financijske isključenosti koja predstavlja ozbiljnu prepreku pokretanju poslovanja u mnogim regijama Europe i poboljšanje pristupa mikrofinanciranju u regijama koje sudjeluju u projektu dijeljenjem i razmjenom lokalnih znanja za inovativna rješenja te da će u sklopu projekta održati šest radionica za dionike u prvoj fazi provedbe projekta.

O važnosti međuregionalnog učenja i očekivanja projekta „ATM FOR SME’S“ govorila je voditeljica Odjela za strateško planiranje, regionalni razvoj i razvoj ljudskih resursa Tihana Kraljić nakon čega je prezentaciju na temu „Nacionalni i zakonodavni okvir mikrokreditiranja“ održala voditeljica službe za financiranje malog i srednjeg poduzetništva IMG_20160714_111016mMINPO-a Jasmina Keser.

Pored toga, voditelj Sektora za financijske instrumente Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije Tomislav Pašalić najavio je nove financijske proizvode te ukratko prezentirao tvrtku HAMAG BICRO.

Valja napomenuti kako je početna konferencija projekta održana 12. i 13 svibnja 2016. godine u mađarskom gradu Székesfehérváru, a projekt je odobren u okviru programa suradnje Interreg Europe te financiran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj u ukupnoj vrijednosti od 1,622 milijuna eura. Vodeći partner u projektu je Fejér Enterprise Agency iz Mađarske, a u projektu sudjeluje još deset partnera iz osam europskih država: Mađarske, Njemačke Poljske, Italije, Španjolske, Norveške, Belgije dok je PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja jedini partner iz Hrvatske.

Naime, projekt predstavlja važnu inicijativu za poticanje mikrofinanciranja u obuhvaćenim regijama kroz unaprjeđivanje lokalnih sustava mikrokreditiranja poduzetnika, a provedbom sustava mikrokreditiranja Europska unija nastoji podržati inovativne mjere za unaprjeđenje malog i srednjeg poduzetništva.

Sastanak je zaključno završio raspravom o dostupnim instrumentima mikrofinanciranja poduzetnika na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini, a sastanku su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac, tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije Božo Barać te brojni uvaženi gosti i uzvanici.

Služba ureda župana