Zamjenik Sobota prisustvovao 22. Hlebinskim susretima pčelara

Povodom obilježavanja blagdana zaštitnika i učitelja svih pčelara – svetog Ambrozija, u nedjelju, 9. prosinca u Hlebinama su održani tradicionalni 22. Hlebinski susreti pčelara kojima su prisustvovali i zamjenik župana Darko Sobota te načelnica Općine Božica Trnski sa suradnicima.

Organizator manifestacije bila je Pčelarska udruga „Lipa“ Koprivnica, u čije se ime obratio predsjednik Zdenko Lončarić, a pčelare su pozdravili i predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Željko Vrbos te Stipan Kovačić iz Pčelarske udruge Baranja Darda. Ove su godine, uz domaćine, ostali sudionici bili Pčelarsko društvo Varaždin, Pčelarska udruga „Metvica“ iz Novske, Društvo pčelara Ludbreg, Pčelarska udruga Baranja Darda, Pčelarska udruga „Radilica“ Osijek, Udruga pčelara „Lipa“ Popovača, Pčelarsko društvo Križevci i Pčelarska udruga „Bilogora“ Bjelovar.

Pozdrave je uputio i zamjenik Sobota koji je pčelare pohvalio na njegovanju dugogodišnje suradnje te poručio: „Zahvaljujem organizatorima i načelnici Trnski na još jednoj predivnoj manifestaciji koja omogućava pčelarima promociju njihovih proizvoda, ali i lokalne poljoprivredne proizvodnje. Na taj način promičete i Koprivničko-križevačku županiju, na što smo posebno ponosni. Zadovoljstvo mi je pozdraviti i pčelare iz drugih dijelova Hrvatske te im želim dobrodošlicu u Hlebine, a svima vam čestitam blagdan vašeg zaštitnika svetog Ambrozija te posebno čestitke upućujem onima koji će biti primljeni u njegov prestižni red. Ujedno vam želimo ugodne rasprave, nova saznanja i korisna druženja. Medno!“

Uz manifestaciju, u Društvenom domu Hlebine otvorena je izložba slobodnog naivnog umjetnika i pčelara Dražena Teteca, a zatim su pčelari i gosti sudjelovali u procesiji od Doma do crkve sv. Katarine gdje je održana sveta misa i posveta zastava udruga okupljenih u Red sv. Ambrozija. Udruga pčelara „Lipa“ Popovača službeno primljena u Red sv. Ambrozija, a povelju su potpisali predsjednik Udruge Drago Plaščar, gradonačelnik Popovače Josip Mišković, načelnica Trnski i predsjednik Lončarić.

U obrednom ceremonijalu, za nove nosioce odore Reda sv. Ambrozija proglašeni su Zdenko Jakupek iz Pčelarske udruge „Metvica“ Novska te Zlatko Habijanec iz Pčelarske udruge „Lipa“ Koprivnica, na čemu su im svi okupljeni uputili čestitke.

Pčelarski red svetog Ambrozija krenuo je s djelovanjem 2003. godine u Hlebinama, gdje je u crkvi sv. Katarine smješten kip ovog sveca čiju zaštitu zazivaju pčelari. Članovi Reda obvezuju se štovati pčele, cvijeće i sav Bogom stvoren svijet te slijediti primjer sv. Ambrozija u činjenju dobra i promicanju skladnog suživota u svojoj udruzi po uzoru na pčele.

Služba ureda župana