Zamjenik Sobota pozvao posjetitelje na jubilarne 20. Dane voća Koprivničko-križevačke županije

"Koristim priliku još jednom pozvati sve građane da nam se pridruže u petak i subotu u Đurđevcu, uživat ćemo u plodovima jeseni i u proizvodima vrijednih ruku naših proizvođača.“

U prostoru utvrde Stari grad Đurđevac u četvrtak, 27. rujna održana je konferencija za medije na kojoj je najavljen program jubilarne 20. manifestacije Dani voća Koprivničko-križevačke županija koja će se 28. i 29. rujna održati u Đurđevcu.

Na samom početku, okupljenima se obratio predsjednik Organizacijskog odbora manifestacije i zamjenik župana Darko Sobota koji je kazao: „Zadovoljstvo nam je predstaviti 20. po redu Dane voća Koprivničko-križevačke županije koji se tradicionalno održavaju u Đurđevcu, a to je još jedna u nizu manifestacija posvećena domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji, konkretno voćarstvu. Sama manifestacija počinje sutra, 28. rujna kada su na rasporedu stručna predavanja u galeriji Stari grad s glavnom temom uzgoja lijeske, a pozvani su svi zainteresirani da se informiraju o aktualnostima u tom području. Samo svečano otvaranje predviđeno je u subotu, 29. rujna na Trgu svetog Jurja u 10 sati, gdje će 57 izlagača na promotivno prodajnoj izložbi predstaviti svoje voće o voćne prerađevine. U bogatom programu sudjelovat će i škole i vrtići, birat će se najljepše uređeni izlagači prostori te prezentirati vještine izrade pekmeza i pečenja rakije, što će zasigurno biti zanimljivo posjetiteljima.“

Zamjenik je još dodao, da kada se govori o prostoru Županije, mogu biti zadovoljni s tendencijom rasta poljoprivredne proizvodnje i broja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, no udio površina koje voćarstvo zauzima u toj proizvodnji ipak bi mogao biti malo veći, a trenutno se nalazi na 1,53 posto.

I ove smo godine izdali katalog posvećen poljoprivrednim proizvođačima s područja Županije koji se bave voćarstvom, njih je ukupno 288, te je ovo prilika da ih se dodatno promovira, ali i da im se jave potencijali kupci i kupe njihove proizvode na kućnom pragu. Koristim priliku još jednom pozvati sve građane da nam se pridruže u petak i subotu u Đurđevcu, uživat ćemo u plodovima jeseni i u proizvodima vrijednih ruku naših proizvođača.“, poručio je zamjenik Sobota te zahvalio suorganizatoru i domaćinu Gradu Đurđevcu, Hrvatskoj poljoprivredno-šumarskoj savjetodavnoj službi, Turističkoj zajednici Grada Đurđevca, PORA-i Regionalnoj razvojnoj agenciji Koprivničko-križevačke županije te Udruzi voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije. Posebne zahvale zamjenik je uputio sponzoru tvrtki Podravka, naglasivši kako je ona dugogodišnji partner Županije u ovakvim manifestacijama, a na svojem će promotivnom štandu informirati sve zainteresirane o mogućnostima suradnje.

U ime Grada Đurđevca obratila se voditeljica Odsjeka za razvojne projekte Silvija Lukačin koja je predstavila projekt Podravinoteku, naglasivši: „Drago nam je što smo se u manifestaciju uključili s novim projektom Grada Đurđevca koji je s provedbom krenuo 2016. godine, a njime se želi potaknuti lokalna obiteljska poljoprivredna gospodarstva da se aktivnije promoviraju. Krenuli smo s brendiranjem domaćih proizvoda, čemu je prethodila analiza i ankete posjetitelja,  gdje moramo reći kako smo prepoznatljivi po ukusnoj hrani, kvalitetnim vinima i manifestacijama. Zatim smo pristupili kreiranju regionalne oznake kvalitete proizvoda koju smo nazvali „Kvaliteta Podravine“ i simbolizira je naš tradicionalni znak – pijevac, a trenutno je nosi 10 proizvođača i 20 proizvoda. Svi proizvodi prolaze ocjenu kvalitete pred Povjerenstvom, a kupci mogu biti sigurni  kako su proizvedeni tradicionalnom procedurom od lokalnih sirovina. Ovim putem pozivam proizvođače da nam se jave i dodatno se informiraju

Kulturno-umjetnički program i druge aktivnosti predstavio je direktor đurđevačke Turističke zajednice Mario Fuček koji je pojasnio kako su izabrali najljepše što Đurđevac nudi te kako će se svojim izvedbama predstaviti Dječja folklorna skupina KUD-a “Petar Preradović”, Dječji vrtić Maslačak, Zbor OŠ Grgura Karlovčana, ŽVS „Đurđevčice“, ŽVS „Katarine“ i Tamburaški sastav KUD-a ”Petar Preradović”.

U suradnji s Udrugom vinara i voćara grada Đurđevca prezentirat će se pečenje rakije i pekmeza, a u suradnji sa Strukovnom školom i Crvenim križem organizirali smo pripremu kajgane i palačinki, koja će imati humanitarni karakter jer će prikupljena sredstva biti namijenjena najpotrebitijima. Također ćemo izrađivati skulpture od voća i brojne druge zanimljivosti te pozivamo sve da dođu u Grad Picoka i osjete tradicionalnu podravsku gostoljubivost. Zahvaljujem Županiji i drugim partnerima što smo i ove godine organizirali lijepu jesensku priču.“, dodao je direktor Fuček.

U privitku se nalazi katalog 20. Dana voća Koprivničko-križevačke županije, kao i program manifestacije.

Služba ureda župana