Zamjenik Sobota najavio nastup Koprivničko-križevačke županije na manifestaciji „Kajkavci u Lisinskom“

U petak, 22. veljače na konferenciji za medije u prostorima Koncertne dvorane „Vatroslav Lisinski“ predstavljen je ovogodišnji program manifestacije „Kajkavci u Lisinskom“ koja će se održati u nedjelju, 3. ožujka 2019. godine.

Ova izložbeno-prodajna, turističko-gospodarska, poljoprivredno-gastronomska i kulturološka manifestacija održava se treću godinu zaredom zahvaljujući inicijativi Radija Kaj, a u suradnji s pet kajkavskih županija – Koprivničko-križevačkom, Krapinsko-zagorskom, Međimurskom, Varaždinskom i Zagrebačkom te domaćinom – Gradom Zagrebom.

Konferenciji je prisustvovao zamjenik župana Darko Sobota koji je najavio nastup Koprivničko-križevačke županije kazavši: „I ove se godine veselimo manifestaciji „Kajkavci u Lisinskom i iskreno zahvaljujem organizatorima na predstavljanju kraja u kojemu živimo. Uz prikaz tradicionalnih enogastro proizvoda na izlagačkim prostorima naših vrijednih poljoprivrednih proizvođača, kao Županija naglasak ćemo staviti na nematerijalnu kulturnu baštinu, a prije svega to je ivanečki vez, bregovska pita, tradicionalno oslikavanje pisanica, pogača s oreji, podravska mazanica i čunčana čipka. Posebno našeg predstavljanja bit će naivna umjetnost koja nas je proslavila diljem svijeta i projekt Pisanica od srca naše Turističke zajednice. Također će se predstaviti i jedinice lokalne samouprave sa svojim proizvodima, primjerice Općina Virje sa svojom Virovskom prkačijadom, četvrtim po redu međunarodnim festivalom izvornih kolača koje su slagale naše bake i mame. U glazbenom dijelu zabavljat će vas TS Pleteri, Đurđevčice i cimbalisti te vas još jednom sve pozivam da uživate u ovoj manifestaciji.“

Duh kajkavskih popevki prilikom konferencije za medije oživio je poznati pjevač Miroslav Švenda Žiga s poznatom pjesmom „Kajkavci“, a svoje su županije predstavili Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, Nadica Žužak, zamjenica župana Zagrebačke županije, Sandra Herman, zamjenica župana Međimurske županije i Robert Vugrin, zamjenik župana Varaždinske županije. Okupljenima se obratio i Drago Gradečak, direktor organizatora Radija Kaj.

Na manifestaciji će sudjelovati brojna obiteljska poljoprivredna gospodarstva, turističke zajednice, obrtnici, ustanove i slično, a za kulturno-umjetnički program pobrinut će se kulturno-umjetnička društva kajkavskog kraja. Ulaz na prodajno-izložbeni sajam u prostorima KD-a Vatroslav Lisinski bit će besplatan, a županijske štandove posjetitelji će moći obilaziti od 14:00 do 19:00 sati.

Nakon završetka sajma, s početkom u 19:00 sati, u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz izravni prijenos na Radiju Kaj, održat će se Koncert kajkavskih popevki na kojem će nastupiti brojni izvođači koje će pratiti orkestar Radija Kaj pod vodstvom Karla Kukovačeca.

Služba ureda župana