Zamjenik Sobota na sastanku pograničnih županija u Pečuhu

Bogatim programom u Pečuhu je svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske te ujedno 20. godišnjica Generalnog konzulata RH kojoj je u ime Koprivničko – križevačke županije nazočio zamjenik župana Darko Sobota.
Uoči svečane proslave u organizaciji konzulata i županije Baranya održan je sastanak pograničnih hrvatskih i mađarskih županija, kojem su prisustvovali župan Međimurske županije Matija Posavec, župan Vukovarsko srijemske županije Božo Galić, zamjenik župana Koprivničko križevačke županije Darko Sobota, zamjenik župana Osječko baranjske županije Željko Kraljičak, zamjenik župana Virovitičko podravske županije Zdravko Dijaković i s mađarske strane generalna konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga kao domaćin i glavni organizator, Csaba Nagy župan županije Baranya, Rideg László župan županije Bacs-Kiskun te Pácsonyi Imre, zamjenik župana županije Zala.
Bila je to prilika da su se po prvi puta na jednom mjestu okupili svi pogranični župani i njihovi zamjenici, a glavna tema bila je unapređenje suradnje u pograničnom području s naglaskom na gospodarstvo.
Uz spomen na dvije povijesne odluke Hrvatskog sabora iz 25. lipnja 1991. godine, služena je i sveta misa za domovinu, i to po prvi puta na hrvatskom jeziku u pečuškoj katedrali, na kojoj su sudjelovali svećenici porijeklom Hrvati ili Mađari koji govore hrvatski jezik.
Tom je prigodom u katedrali ujedno upriličen i prigodni svečani koncert, u Dom muzeju otvorena je izložba međimurske keramičarke Ivanke Vrbanec „Iz Hrvatske s ljubavlju“ te su izložene hrvatske narodne nošnje i zdjele s motivima hrvatskog pletera te jabuke kao simbol prijateljstva.
Budući da je obilježena i dvadeseta godišnjica djelovanja Generalnog konzulata, institucijama Hrvata na konzularnom području dodijeljene su zahvalnice za očuvanje hrvatskoj jezika, tradicije i kulture te prigodni pokloni, a Veleposlanik Republike Hrvatske u Mađarskoj NJ.E. Gordan Grlić Radman u ime Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Redom hrvatskog Pletara, odlikovao je suca Županijskog suda u Pečuhu Belu Wirtha.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.