Zamjenik Sobota na 51. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija

U četvrtak, 14. ožujka u Virovitičko-podravskoj županiji održana je 51. sjednica Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija kojoj je prisustvovao zamjenik župana Darko Sobota.

Uvodno se članovima Izvršnog odbora obratio domaćin, župan Igor Andrović: „Izvršni odbor prilika je da se osvrnemo na nekoliko važnih tema poput energetske obnove i obrazovanja. Ponosan sam što svi mi kao članovi Izvršnog odbora, unatoč  različitim političkim opcijama, uvijek pronađemo zajednički zaključak iza kojeg stojimo. Obzirom na to da sutra otvaramo 24. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede VIROEXPO, siguran sam da će prisustvo brojnih župana i njihovih zamjenika dati još veći dignitet i važnost Sajmu.“

Jedna od točaka bila je rasprava oko aktualnosti koje se tiču područne (regionalne) samouprave iz nadležnosti Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a detaljni uvid u tu temu dala je državna tajnica u Ministarstvu Marija Pletikosa. U nastavku sjednice, okupljeni su se složili kako će prijenos poslova državne uprave potaknuti funkcionalnu decentralizaciju koju Hrvatska zajednica županija zagovara već niz godina.

Glavna poruka je da promjene dolaze jedino suradnjom i to na svim razinama – lokalnoj odnosno regionalnoj, nacionalnoj i europskoj. Ciljevi regionalnog razvoja su na temeljima daljnje decentralizacije fiskalnih kapaciteta i decentralizacije obveza i nadležnosti. U smjeru ravnomjernog regionalnog razvoja na nacionalnoj razini ide i preuzimanje poslova ureda državne uprave, a na europskoj nova NUTS 2 klasifikacija. Reorganiziranjem NUTS 2 sustava u Republici Hrvatskoj stvorit će se povoljniji položaj županijske uloge regionalnog razvoja.“, zaključio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Izgradnja, dogradnja, energetska obnova te održavanje i upravljanje zgradama javne namjene jedna je od najvažnijih zadaća i odgovornosti hrvatskih županija, ali i cijelog javnog sektora, a potrebe za financiranjem ovih aktivnosti posljednjih su godina sve izraženije. Glavni je cilj osiguranje kvalitetne javne usluge s najnižim ukupnim životnim troškovima i višom vrijednosti za novac poreznih obveznika.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije sjeverozapadne Hrvatske dr. sc. Julije Domac na sjednici je predstavio inovativni program Izgradimo Hrvatsku! kojim bi se obuhvatila realizacija 1/10 ukupnih potreba za izgradnjom, dogradnjom i energetskom obnovom javnih građevina na nacionalnoj razini, ukupne vrijednosti kapitalnih ulaganja od oko 1 milijarde eura i to primarno korištenjem sredstava iz fondova EU.

U svrhu uklanjanja navedenih ograničenja tradicionalnog modela realizacije te ubrzavanja investicija za javne potrebe u zgradarstvu i infrastrukturi predlaže se pokretanje Nacionalnog programa Izgradimo Hrvatsku!, odnosno nacionalnog programa izgradnje, dogradnje i energetske obnove zgrada i infrastrukture koji će se temeljiti na alternativnom načinu nabave – javno-privatnom partnerstvu.“, poručio je ravnatelj Domac.

Služba ureda župana