Zamjenik Sobota i ministar Bošnjaković na svečanom otvorenju Općinskog suda u Đurđevcu

Nakon pet i pol godina, Stalna služba Općinskog suda vraćena je u Đurđevac s ciljem veće učinkovitosti pravosudnog sustava i približavanja pravosudnih usluga građanima, a građani Đurđevca i okolnih sedam općina svoje će sudske obveze odsad moći obavljati bez putovanja u Koprivnicu.

Svečano otvorenje novouređenih prostorija upriličeno je u ponedjeljak, 3. rujna, a vrpcu su simbolično prerezali ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, zamjenik župana Darko Sobota, predsjednica Općinskog suda u Koprivnici Marija Grgešić, saborski zastupnik Željko Lacković i gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Ministar Bošnjaković kazao je prilikom otvorenja kako su se reformom pravosuđa stekli uvjeti za povratak suda u Đurđevac, što ovo područje svakako zaslužuje i po broju stanovnika.

Svi zajedno udružili smo snage kako bismo osnivanjem stalnih službi omogućili građanima da na jednostavniji i brži način riješe svoje pravne probleme, a pred nama je da implementiramo zakone i na drugim područjima kao i ovdje u Đurđevcu. Čeka nas uvođenje digitalne tehnologije u pravosuđe, na dobrom smo putu, a naš rad je sve uspješniji iz godine u godine.“, poručio je ministar Bošnjaković, dodavši kako će uvesti i mjeru volontiranja mladih na sudovima, kako bi stekli iskustvo i staž da mogu što prije izaći na pravosudni ispit.

U ime Županije i sedam okolnih općina obratio se zamjenik Sobota koji je izrazio iznimno zadovoljstvo današnjim događanjem: „Zahvaljujem svima koji su na bilo koji način doprinijeli vraćanju suda u Đurđevac, a posebno saborskim zastupnicima, među kojima je potrebno izdvojiti Željka Lackovića, na njihovom trudu i nesebičnosti. Također zahvaljujem i ministru Bošnjakoviću i Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji su ovu potrebu prepoznali i omogućili. Siguran sam kako će ovaj sud biti od velike koristi građana i kako će znatno utjecati na veću kvalitetu života na ovom području.“

Predsjednica koprivničkog Općinskog suda Marija Grgešić, koja je organizirala rad ove službe, također je zahvalila svima uključenima, pojasnivši kako će  tamo raditi 18 djelatnika, a bit će ustrojene dvije građanske referade, parnični, ovršni, izvanparnični i ostavinski upisnik, pisarnica, naplate sudskih pristojbi, kao i prateće službe te zemljišno-knjižni odjel. Osim ušteda za građane, manje će troškove imati i Ministarstvo pravosuđa, a sljedeće godine u zgradu suda preselit će i katastar koji je trenutno smješten u zgradi Gradske uprave, tako da će se na jednom mjestu moći dobiti sva potrebna dokumentacija vezana uz vlasništvo nekretnina i zemljišta.

Zahvalama i čestitkama povodom otvorenja suda pridružili su se i gradonačelnik Janči te saborski zastupnik Lacković, koji je istaknuo kako su s đurđevačkog područja potekli brojni vrsni pravnici te kako se danas stvara bolja budućnost za mlade generacije.

Služba ureda župana