Zamjenik Pal otvorio susrete hrvatskih folklornih izvornih skupina

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Koprivničko –križevačke županije, a u organizaciji Hrvatskog sabora kulture i Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, 24. listopada 2015. godine u dvorani Domoljub u Koprivnici održani su susreti hrvatskih folklornih izvornih skupina. Suorganizator je bio FA Koprivnica, a po prvi put donator susreta Podravka d.d.
Na Susretu je nastupilo više od 500 folkloraša iz 14 Županija i gostujuća skupina iz Slovenije. Pravo sudjelovanja, skupine su izborile nastupom i pobjedom na županijskim smotrama.
Svim sudionicima i posjetiteljima , prigodnim riječima obratili su se predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko, zamjenik gradonačelnice Mišel Jakšić, tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić, predsjednica ZKUU Nada Šešić , te zamjenik župana, gospodin Ivan Pal koji je i otvorio susrete.
Sudionici susreta u kategorija izvornog folklora u Koprivnici, bili su:
KUD “ŽDALA”, Ždala, KUD “RAVNICA”, Stari Perkovci, KUD “KOLO”, Stari Grabovac, KUD “SALINOVEC”, Salinovec, KUD “KOLEDIŠĆE”, Jezera, KD “BRNAZE”, Brnaze, KUD “SV. JURAJ”, Štrigova, KUD “OBREŠKA”, Donja Obreška, KUD “LASTOVO” Lastovo, HKUD “SLAVONIJA” Jakšić, KUU “IVAN VITEZ TRNSKI”, Nova Rača, KUD “KORANA” Slunj, KUD “LUZARICA”, Pridraga i KUU “GACKA”, Ličko Lešće, te gosti iz Slovenije, Folklorno društvo “Lancova Vas”, Videm pri Ptuju.
Po održanom koncertu, tročlano stručno povjerenstvo u sastavu dr.sc. Tvrtko Zebec, Ivančica Ivkanec, prof. i Ivan Potočnik, prof., dodijelilo je nagrade: Prva nagrada Hrvatskog sabora kulture pripala je KUD-u Obreška iz Zagrebačke županije, druga KUD-u Salinovec iz Varaždinske županije dok je treća nagrada pripala KUD-u „Luzarica“ iz Zadarske županije.
Kako bi bila što bolji domaćin i organizator, Zajednica je u suradnji sa svojim članicama za sve sudionike i posjetitelje pripremila interesantne sadržaje. IMG_20151024_172944
U predvorju dvorane Domoljub, bila je postavljena prigodna izložba slika, Likovne sekcije Podravka 72 s temom narodne nošnje, običaji i kulturna baština Hrvatske.
Sekcija vezilja DIF-a Koprivnički Ivanec predstavila se Ivanečkim vezom koji je Ministarstvo kulture uvrstilo u registar zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.
Vrijedne članice Udruge prijatelja kulture Vlado Dolenec i Udruge žena iz Koprivničkih Bregi, za sve sudionike ovih susreta, ispekle su „Bregofsku pitu“ koja je upisana u registar kulturnih dobara Republike Hrvatske kao slastica kulturnog nematerijalnog dobra.
Isto tako, nastavljajući suradnju sa Županijskom zajednicom vinara, vinogradara i voćara, sudionici su mogli uživati i u degustaciji vina s peskov Vinarije Matočec iz Đurđevca, čiji je Sivi pinot osvojio zlatnu medalju na izložbi kontinentalne Hrvatske u Zelini.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.