Zamjenik Pal na otvorenju izložbe „Anne Frank – povijest za sadašnjost“

„Zadovoljan sam što priča o Anne Frank živi u ovom prostoru već dugo godina, a ove godine je to nešto šire, više i bolje,“

Danas, 18. siječnja u prostorima Srednje škole Koprivnica otvorena je putujuća izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“ koja na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata.

Izložba koja je bila otvorena u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Vrgorcu, Zadru, Puli i Opatiji došla je i u Koprivnicu, a otvorenju je prisustvovao i zamjenik župana Ivan Pal.

„Zadovoljan sam što priča o Anne Frank živi u ovom prostoru već dugo godina, a ove godine je to nešto šire, više i bolje“, naglasio je zamjenik župana Ivan Pal te dodao da mu je posebno drago što su u projekt uključeni mladi ljudi.

Predsjednica Židovske općine u Koprivnici, Sanja Švarc Janjanin osvrnula se na ulogu Židova u Koprivnici u prošlosti te pročitala kratki ulomak iz knjige „Holokaust u Koprivnici“ koju je napisao doktor Krešimir Švarc.

IMG_1081mProfesorica povijesti i umjetnosti i filozofije Marija Alvađ istaknula je kako najveća vrijednost izložbe nije samo pružiti bitne povijesne informacije iz tog razdoblja već i probuditi suosjećanje kod učenika i svih posjetitelja izložbe.

Organizatori izložbe su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama, a ostvarena je u sklopu 750 tisuća kuna vrijednog projekta „Povijest za svijest“ kojeg financira Europska unija.

Izložba se može razgledati do 27. siječnja, a posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno educirane učenice Srednje škole Koprivnica.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.