Zamjenik ministra poljoprivrede otvorio 19. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije

„Imate jako dobre poduzetnike i gospodarstvenike i trebamo ih i dalje podržavati kroz sve što ministarstvo može ponuditi.“

Tradicionalna manifestacija posvećena promicanju obrtništva i gospodarstva, 19. Obrtnički i gospodarski sajam Koprivničko-križevačke županije otvorena je danas, a održava se do nedjelje, 13. studenog 2016. godine u Sportskoj dvorani Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima.

Ove godine na sajmu svoje proizvode i usluge izlaže 251 izlagač iz Republike Hrvatske, Republike Slovenije te Bosne i Hercegovine na ukupno 1,700 metara kvadratnih unutarnjeg i 2,500 metara kvadratnih vanjskog prostora, a uoči samog otvorenja potpisan je Sporazum o prijateljstvu između Općine Slovenske Konjice i Grada Križevaca.

Dobrodošlicu okupljenima na svečano otvorenje 19. Obrtničkog i gospodarskog sajma poželio je na samom početku župan Darko Koren te ujedno uputio iskrene zahvale svima koji su sudjelovali u organizaciji sajma, kao i svim izlagačima koji izlažu svoje proizvode i usluge. Osvrnuo se na stanje gospodarstva u Koprivničko-križevačkoj županiji istaknuvši kako se županija može pohvaliti „kako su realni sektor gospodarstva, trgovačka društva i obrti samo u prošloj godini realizirali 11 milijardi kuna prihoda i ostvarili neto dobit od 587,2 milijuna kuna sa ukupno 18.844 zaposlenih što je za jednu manju županiju kao što je naša jedan dobar i važan rezultat“. Govorio je i o 1478883639631qrwrekonstrukciji i dogradnji drugog kolosijeka dionice Dugo Selo-Križevci, izgradnji nove željezničke pruge Gradec-Sveti Ivan Žabno, a osvrnuo se i na nedavno otvorenu brzu cestu Gradec-Križevci te Razvojni centar i tehnološki park Križevci napomenuvši kako će ovi projekti „zasigurno pridonijeti razvoju gospodarstva na području grada Križevaca, ali i Koprivničko-križevačke županije“.

O gospodarstvu grada Križevaca govorio je zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Tomislav Katanović naglasivši kako je grad u poslijednje tri godine ostvario dobre gospodarske rezultate te kako je u poduzetničku infrastrukturu uloženo preko milijardu i 800 milijuna kuna. Ujedno je poželio svim posjetiteljima Sajma da im ova tri dana proteknu u dobrom raspoloženju.

Zahvalu na pozivu za sudjelovanje na Sajmu kao županija partner uputio je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te čestitao organizatorima na organizaciji sajma istaknuvši kako „ovaj Sajam i ovo partnerstvo produbljuju naše dobre prijateljske veze“.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica Mirko Habijanec naglasio je kako je „poduzet niz aktivnosti kako bi se određene stvari napravile i promijenile u smislu da gospodarstvo bude što realnije“ te se ukratko dotaknuo i problema s kojima se susreće gospodarstvo na prostoru cijele Republike Hrvatske, a među kojima su zakonske regulative i odlazak hrvatskih radnika na rad u strane zemlje.

img_5454mDa su grad Križevci otvorenjem brze ceste postali predgrađe Zagreba naglasio je zamjenik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Marin Pucar te svim gospodarstvenicima poželio „puno više posla, puno više novih ideja, puno više novih kupaca i novih tržišta“.

Čestitam organizatorima koji su u ovim teškim vremenima uspijeli organizirati ovako događanje,“ naglasio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec te ujedno istaknuo dobru suradnju lokalne i regionalne samouprave s obrtnicima te svim izlagačima poželio puno uspjeha na Sajmu.

Sajam je službeno proglasio otvorenim zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak naglasivši: „Imate jako dobre poduzetnike i gospodarstvenike i trebamo ih i dalje podržavati kroz sve što ministarstvo može ponuditi.“

Nakon službenog otvorenja, održan je izbor najstražarice, a najboljom stražaricom Križevačke djevojačke straže ove je godine proglašena Suzana Jagoić dok je titula pratilja pripala Josipi Crnčić i Ani Tomašegović. Prigodne poklone uručio im je zamjenik Katanović nakon čega je održan kratki program krštenja mošta po Križevačkim štatutima.

Svečanom otvorenju prisustvovali su i generalna konzulica Republike Hrvatske u Pečuhu Vesna Haluga, predstavnici državne vlasti, predstavnici sudbene vlasti, predsjednici i članovi Županijskeimg_5433m skupštine te Gradskih vijeća, župani, gradonačelnici i načelnici te njihovi zamjenici, predstavnici Hrvatske obrtničke komore kao i predstavnici Hrvatske gospodarske komore i drugi ugledni gosti, ravnatelji ustanova, škola i predstavnici udruga kao i župan Općine Slovenske Konjice Marin Gorinšek sa suradnicima te predstavnici Grada Paga i Novske te Općine Čitluk.

Organizator 19. Obrtničkog i gospodarskog sajma je Koprivničko-križevačka županija uz suorganizaciju Grada Križevaca, Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Koprivnica, Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije, Udruženja obrtnika Križevci, PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije te Turističke zajednice grada Križevaca. Sajam se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta, a sponzori sajma su tvrtke Pevec i Hartmann.

Na ovogodišnjem sajmu održavaju se brojne radionice, prezentacije i okrugli stolovi, a cijeloviti program trodnevnog 19. Obrtničkog i gospodarskog sajma možete vidjeti OVDJE.

Služba ureda župana