Zamjenik ministra poljoprivrede otvorio 18. Dane voća Koprivničko-križevačke županije

„Koprivničko-križevačka županija je u posljednjih desetak godina dosta uložila u razvoj voćarske proizvodnje i danas se to manifestira.“

Već tradicionalno i ove godine u gradu Đurđevcu održana je manifestacija „Dani voća“ Koprivničko-križevačke županije, 18. po redu, a koju je službeno otvorio zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

Prvi dan manifestacije u Starom gradu Đurđevac predstavnici Savjetodavne službe i Ministarstva poljoprivrede održali su stručna predavanja na sljedeće teme:  Posljedice mraza u voćnjacima Podravine i Prigorja, Iskustva u suzbijanju jabučne krvave uši i kalifornijske štitaste uši, Novosti u radu Savjetodavne službe i  Mjere ruralnog razvoja dok je Program ruralnog razvoja Koprivničko-križevačke županije predstavio voditelj Odsjeka za poljoprivredu, ruralni razvoj, šumarstvo i lovstvo u Koprivničko-križevačkoj županiji Denis Maksić.

Manifestacija je svečano otvorena danas na Trgu Svetog Jurja, a uoči službenog otvorenja u ime grada domaćina pozdravne riječi uputio je gradonačelnik Grada Đurđevca Željko Lacković.

Sve okupljene pozdravio je i predsjednik Organizacijskog odbora „18. Dana voća“ zamjenik župana Darko Sobota koji je posebno naglasio kako je „grad Đurđevac i njegova okolica zasigurno rasadnik voćarstva na području Koprivničko-križevačke županije i na području Podravine i Prigorja“.

1475333017022snxOsvrnuo se i na elementarnu nepogodu od mraza koja je u svibnju proglašena na području Koprivničko-križevačke županije te zaključio:

Trebamo biti zahvalni svim izlagačkim udrugama i školama koje predstavljaju svoje proizvode i prerađevine od voća i dati im jedno posebno priznanje i zahvalu.“

Manifestaciju je otvorenom proglasio zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak koji je poželio uspješan dan voća svim izlagačima te istaknuo doprinos Koprivničko-križevačke županije:

Koprivničko-križevačka županija je u posljednjih desetak godina dosta uložila u  razvoj voćarske proizvodnje i danas se to manifestira.“

Nakon službenog dijela, proglašen je najuređeniji izlagački prostor, a ove godine ta čast pripala je OPG-u Matica Bolto. Drugo mjesto pripalo je OPG-u Šimunko Tomislav dok je treće mjesto pripalo Udruzi žena Budrovac.

Tijekom manifestacije posjetitelji su mogli vidjeti tradicionalni način pečenja rakije, prezentaciju izrade aranžmana i skulptura od voća kao i spravljanje smoothia, a svojim nastupom manifestaciju su dodatno obogatili KUD „Petar Preradović“ Đurđevac, Ženski vokalni ansambl „Katarine“, Dječji vrtić „Pčelica“ Molve, Dječji vrtić “Maslačak” Đurđevac i Udruga Cimbalista Republike Hrvatske.

img_3796m1Pored toga, cijelo vrijeme trajanja manifestacije provedena je i humanitarna akcija koju je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa u suradnji sa Strukovnom školom u Đurđevcu, Udrugom umirovljenika grada Đurđevca te Restoranom i pivnicom „Stari grad Đurđevac“ dok je Udruga žena s bolestima dojke „Narcise“ iz Đurđevca provela akciju obilježavanja Dana ružičaste vrpce s ciljem edukacije građana i prevencije ranog otkrivanja raka dojke.

Ukupno 50 izlagača predstavilo se na ovogodišnjim „Danima voća“ koje je tradicionalno organizirala Koprivničko-križevačka županija uz suorganizaciju: Grada Đurđevca, PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja, Podružnice Savjetodavne službe Koprivničko-križevačke županije, Turističke zajednice Grada Đurđevca te Udruge voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije.

Manifestaciji „Dani voća“, pored brojnih građana grada Đurđevca i okolice te gostiju, prisustvovala je i predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić.

Služba ureda župana