Zamjenik Ljubić sastao se s predstavnicima županijske Udruge slijepih i Športske udruge slijepih Podravina

Kako bi razgovarali o aktualnim projektima, zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima se u petak, 19. listopada u prostorima Županijske uprave sastao s predsjednikom Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije Ivicom Ferenčićem, tajnicom Udruge Majom Koren Golub te predsjednicom Športske udruge slijepih Podravina Vesnom Babić.

Predsjednik Ferenčić zahvalio je zamjeniku na podršci prilikom obilježavanja Međunarodnog dana slijepih, kao i na financijskog podršci Županije za projekte i programe koje Udruga provodi. Članovima su od iznimne važnosti videće asistentice koje im pomažu u svakodnevnim aktivnostima, obzirom da im je teško ili gotovo nemoguće sudjelovati u prometu, a spomenut je i projekt psiho-socijalne rehabilitacije za osobe koje su u odrasloj dobi izgubile vid i teško se s time nose.

U Udruzi su posebno ponosni na svoj čitateljski klub koji okuplja sve veći broj članova koji su oduševljeni ovakvim načinom druženja, a kao najvažniji projekt istaknute su zvučne novine Glas Podravine. Naime, Udruga je prva u Hrvatskoj koja je pokrenula takav projekt kako bi omogućila da do njezinih korisnika dođu informacije iz njihove lokalne zajednice, a brojne pozitivne reakcije pokazuju kako se treba nastaviti s takvom praksom. Kao što su pojasnili u Udruzi, većina članova je starije životne dobi, a neki od njih žive sami i nema im tko pročitati novine. Zvučne novine nalaze se i u knjižnicama u Koprivnici, Đurđevcu i Križevcima, gdje ih svi zainteresirani mogu doći poslušati.

Predsjednica Udruge Podravina Vesna Babić zamjenika je upoznala s aktivnostima svojih članova, koji postižu sjajne rezultate, a na 26. Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u kuglanju za slijepe i slabovidne osvojili su dvije srebrne i brončanu medalju. Predsjednica Babić ujedno je govorila o sportsko tehničkoj disciplini amaterske radiogoniometrije te je zahvalila Županiji na dosadašnjoj pomoći.

Na kraju, zamjenik je predstavnicima udruga zahvalio na predstavljenim informacijama i pohvalio njihov trud na poboljšanju kvalitete života slijepih i slabovidnih osoba te im poručio kako će im Županija i nadalje pružati podršku, kako u financijskom, tako i u svakom drugom smislu.