Zamjenik Ljubić prisustvovao završnoj konferenciji projekta „Želim biti majstor“

U prostorima Strukovne škole Đurđevac u utorak 12. studenoga održana je završna konferencija projekta „Želim biti majstor“ kojoj je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić. Ovaj vrijedan projekt kojim se nastojala potaknuti motivacija nezaposlenih osoba za uključivanje u procese cjeloživotnog učenja te povećati interes učenika za upise u programe obrazovanja za deficitarna zanimanja u posljednjih 18 mjeseci provodila je Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije.

Tajnik županijske Obrtničke komore Božo Barać  izrazio je zadovoljstvo rezultatima projekta te provedenim aktivnostima koje su, kako je rekao, uvelike pomogle da se strukovno obrazovanje ponovo nađe u fokusu javnosti.

Obrtnička zanimanja danas nažalost postaju sve deficitarnija, zbog toga je ovaj projekt koji smo realizirali u partnerstvu s našim strukovnim školama i županijskom Razvojnom agencijom od velikog značaja. Pokušali smo osigurati što kvalitetniju promociju upisa u programe strukovnih zanimanja i vrlo smo zadovoljni suradnjom koje su iskazale škole i institucije tijekom provedbe projekta. Posebna zahvala ide i Županiji s kojom imamo odličnu suradnju osobito na području strukovnog obrazovanja a zajednički smo pokrenuli i portal strukovnih zanimanja. Valja spomenuti kako je u proceduri i izmjena Zakona o obrtu  u okviru kojih će se javne ovlasti vratiti obrtničkim komorama pa ćemo ponovno moći sudjelovati u odlučivanju kakva će se zanimanja upisivati“, kazao je tajnik Barać.

Zamjenik župana Ljubić čestitao je svima sudionicima na uspješno realiziranom projektu istaknuvši kako je projekt ujedno i dokaz da se u partnerstvu škola i institucija može napraviti vrlo kvalitetan posao.

„Naše strukovne škole nisu međusobno konkurencija i zato je iznimno važno da kroz suradnju razmjenjuju iskustva i međusobno se nadopunjuju kako bi stvorile i mogle ponuditi što  kvalitetnije programe. Ovaj je projekt je nastavak aktivnosti koje Županija, zajedno s Komorom i školama, već duže vremena provodi u cilju promocije strukovnog obrazovanja. Problematični su nam upisi u trogodišnje programe strukovnih zanimanja gdje vlada slab jer  mnogo je teže upisati fakultet nakon trogodišnje škole, a k tome treba pridodati i svojevrsnu stigmu koju nepravedno nose trogodišnjeg zanimanja.  Ta se paradigma mora promijeniti i zbog toga je ovaj projekt jako važan kako bi se dodatno  popularizirala strukovna zanimanja te kako bi učenici shvatili da su danas ta zanimanja dobro plaćena i cijenjena te da se od njih može pristojno živjeti“, rekao je zamjenik Ljubić.

 Dodao je kako je Koprivničko-križevačka županija primjer sinergije županijske Obrtničke  komore, škole i regionalne vlasti te kako je naša županija puno naprednija po pitanju upisnih politika u školske programe od nekih drugih županija.

„Nismo do kraja zadovoljni i težimo još većem uspjehu, a činjenica je da su potrebe na tržištu rada daleko veće od kadra koji izlazi iz naših strukovnih škola. Moramo više motivirati učenike i pomoći im kako bi nakon završetka škole odmah spremni krenuli na tržište rada“, naglasio je zamjenik Ljubić te poželio svim školama da iduće godine upišu još više učenika te da stvore kvalificiranu i kompetentnu radnu snagu usklađenu s modernim tehnološkim trendovima.

U ime projektnih partnera  sudionicima konferencije obratio se ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar zahvalivši svima koji su sudjelovali uz želje da se suradnja nastavi i u budućnosti.

„Imamo veliku korist od projekta, osim  same promocije zanimanja ostvarili smo i povezivanje s partnerima. Sve tri škole, Komora i PORA su odradile velik posao i živjeli smo zajedno za uspjeh projekta. Ovo je dobra polazišna točka za sve aktivnosti koje ćemo pripremati  u budućnosti“, napomenuo je ravnatelj Špoljar.

Voditeljica projekta i ravnateljica Obrtničkog učilišta POUKA Jasmina Sinovec prezentirala je ostvarene rezultate nakon čega je održan i Dan otvorenih vrata Strukovne škole Đurđevac prilikom kojeg su se svi zainteresirani mogli upoznati s radom i programima kojima škola raspolaže.

Konferenciji su uz učenike i profesore đurđevačke Strukovne škole prisustvovali i ravnateljica PORA-e regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić, ravnateljica križevačke Srednje škole „Ivan Seljanec“ Gordana Juran Ratković te voditeljica đurđevačke Ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Dijana Rupnik.

Nositelj projekta bila je Obrtnička komora Koprivničko-križevačke županije, a kao partneri su sudjelovali PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, Obrtničko učilište POUKA, Obrtnička škola Koprivnica, Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci i Strukovna škola Đurđevac. Za provedbu projekta osigurana su bespovratna sredstva u 100 postotnom  iznosu iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

Služba ureda župana