Zamjenik Ljubić prisustvovao stručnom skupu Udruge „Veliko srce malom srcu“

U povodu obilježavanja Svjetskog dana srca, podružnice Udruge „Malo srce velikom srce“ za Koprivničko-križevačku, Varaždinsku i Međimursku županiju prošlog su vikenda u Ludbregu organizirale stručni skup „Dijete s prirođenom srčanom grješkom“, kojemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Na predavanjima koja su održali liječnici bilo je riječi o tome kako žive djeca sa srčanim greškama, kako se ona i njihovi roditelji nose s tom bolešću,  kako ih prihvaća društvo, s kakvim se problemima susreću tokom školovanja i kako vode aktivne i kvalitetne živote.

Voditeljica Podružnice Udruge za Koprivničko-križevačku županiju Željka Hrženjak zahvalila je zamjeniku Ljubiću i Županiji na podršci te je naglasila kako je zahvaljujući cjeloživotnom učenju, edukaciji liječnika i napretku tehnologije, danas stopa preživljavanja djece sa srčanim greškama narasla na 95%. Također, Udruga je dobila 20-tak novih članova, a vrijedi istaknuti i podršku Podružnice HUMS-a Koprivničko – križevačke županije.

Prije predavanja, na ludbreškom su gradskom trgu održane pokazne vježbe reanimacije na medicinskoj lutki i pomoću AVD aparata, koje mogu svladati i djeca i odrasli jer iz Udruge poručuju kako i velike i male ruke mogu pravilnom masažom srca spasiti nečiji život u slučaju zastoja srca.

 „Veliko srce malom srcu“ je neprofitna, humanitarna udruga liječnika, zdravstvenog osoblja i roditelja djece s prirođenim srčanim greškama i drugim srčanim bolestima. Osnovni ciljevi Udruge su razvijanje svijesti o potrebi ranog utvrđivanja srčanih grešaka, potpora pravodobnom i pravilnom liječenju, prikupljanje sredstava za neophodne uređaje, pomagala i lijekove, podizanje svijesti u javnosti o tome što znači biti dijete s prirođenom srčanom greškom ili bolesti, što znači biti njihov roditelj ili liječnik  te pružanje psihološke pomoći roditeljima djece sa srčanim bolestima i greškama.

Služba ureda župana