Zamjenik Ljubić prisustvovao radnom sastanku o projektu županijskog Centra kompetentnosti

U prostorijama Obrtničke škole Koprivnica u četvrtak 10. listopada održan je radni sastanak na temu Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji kojim će se na području županije povezati strukovno obrazovanje i potrebe gospodarstva. Sastanku s pomoćnikom ministrice znanosti i obrazovanja Vladom Prskalom i savjetnikom u Službi za strukovno obrazovanje Hrvojem Bakićem u ime Koprivničko-križevačke županije je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić s resornim županijskim pročelnicima, predstavnici PORA-e Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije te ravnatelji Obrtničke škole Koprivnica i Strukovne škole Đurđevac Zlatko Martić i Darko Špoljar.

Kako je naglašeno na sastanku koprivnička Obrtnička škola uz stručnu podršku PORA-e, a uz partnere Koprivničko – križevačku županiju i Strukovnu školu Đurđevac među prvima je Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije dostavila projektni prijedlog kojim se planira uspostava regionalnog Centra kompetentnosti iz područja elektrotehnike u Koprivničko-križevačkoj županiji vrijednog 30 milijuna kuna i za koji se očekuje sufinanciranje preko resornih ministarstva u 100 postotnom iznosu.

Zamjenik Ljubić izvijestio je pomoćnika ministrice o provedenim aktivnostima izrazivši zadovoljstvo dinamikom početne faze realizacije ovog značajnog projekta.

„Ovo je jedan od najznačajnijih projekata koje provodimo jer smo itekako svjesni trendova i potreba na tržištu rada te smo zbog toga u projekt uključili naše najkompetentnije stručnjake koji su sjajno pripremili svu dokumentaciju. Zajednički nam je cilj da Centar zaživi, ali i da bude samoodrživ te da se u njemu školuje kadar koji će po izlasku odmah svoji znanjem i kompetencijama biti konkurentan na tržištu. Trenutno očekujemo rezultate natječaja za prvu fazu projekta u kojoj tražimo 30 milijuna kuna koji će se koristiti za dogradnju Obrtničke škole i Strukovne škole Đurđevac te kupnju dijela opreme. Drugi dio projekta na koji ćemo se prijaviti i za koji ćemo također tražiti sredstva se odnosi na opremu i izradu modernog kurikuluma“ kazao je zamjenik Ljubić naglasivši kako je ključno da se u Centru razvijaju ideje koje će provoditi najkompetentniji nastavnici u suradnji s učenicima.

 Na sastanku je naglašeno kako je uspješno proveden postupak javne nabave za izradu projektno-tehničke dokumentacije te kako je odabrana najpovoljnija ponuda koja je zadovoljila sve propisane kriterije te kako b krajem travnja 2020. godine trebali biti ispunjeni preduvjeti za provođenje postupka javne nabave za infrastrukturne radove što bi značilo da će  u lipnju započeti i konkretni radovi.

Pomoćniku ministrice je izrazio zadovoljstvo prezentirani informacijama i konceptom rada pohvalivši sve članove koji sudjeluju na realizaciji projekta.

„Želimo stvoriti mjesto koje će osim praktičnih znanja i novih tehnologija biti i ključan partner te generator razvoja gospodarstva. Centar će se ustrojiti prema europskim modelima, a najvažnije je promijeniti filozofiju strukovnog obrazovanja te osigurati uvjete koji će stvoriti visoku stopu zapošljavanja. Pred nama je veliki izazov jer mnogo je radnika u strukovnim zanimanjima napustilo zemlju i na nama je da zajednički kroz ovakve projekte, koji će uključivati novi standarde i kurikulum, tome stanemo na kraj“, naglasio je Prskalo.

Projektom „Centar kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji“ će se rekonstruirati, dograditi i opremiti zgrada Obrtničke škole Koprivnica te zgrada partnerske ustanove Strukovne škole Đurđevac, a planirana je i suradnja Centra sa gospodarskim sektorom i visokoškolskim ustanovama sukladno potrebama na tržištu rada.

Služba ureda župana