Zamjenik Ljubić prisustvovao radionici u Osnovnoj školi Andrije Palmovića Rasinja

U petak, 5. siječnja u Osnovnoj školi Andrije Palmovića u Rasinji održana je radionica na temu „Ishodi učenja“ pod vodstvom psihologinje Elvire Nimac, namijenjena učiteljima koji su radili na prijavi projekta „Od 3 do 300“, a kojoj su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek.

Osim Osnovne škole Andrije Palmovića Rasinja, u  projekt je uključena Osnovna škola Veliki Bukovec, kao nositelj projekta, te Osnovna škola dr. Ivana Novaka Macinec. Projekt se provodi u sklopu projektnog poziva „Unapređenje pismenosti – temelj cjeloživotnog obrazovanja“ u trajanju od 24 mjeseca, a cilj je obuhvatiti ukupno 300 učenika u 3 škole od drugog do osmog razreda. Također, sudjelovat će 44 učitelja koji će proći niz edukacija kako bi na zanimljiv i drugačiji način pristupili gradivu koje će prezentirati u izvannastavnim aktivnostima te uvesti novine i u svoju redovitu nastavu.

Zamjenik Ljubić okupljene je pozdravio u ime osnivača te pozdravio sudjelovanje škola u projektu, a prigodnim su se govorima obratili i načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, ravnatelj OŠ Rasinja Krunoslav Belaj te ravnateljica OŠ Veliki Bukovec Željka Marković-Bilić.

Sve tri navedene škole smještene su u ruralnim područjima te učenicima zbog prometne udaljenosti nisu dostupni mnogi sadržaji koji su njihovim vršnjacima u gradskim sredinama uobičajeni, stoga će im se u sklopu projekta ponuditi šest novih izvannastavnih aktivnosti za koje će se napisati kurikulumi:

  • Jezični klub za engleski i njemački jezik (razvoj višejezične pismenosti)
  • Klub malih bistrića (razvoj matematičke pismenosti)
  • Medijsko-digitalna grupa (razvoj medijske i digitalne pismenosti)
  • Književna stvaraonica (razvoj čitalačke pismenosti)
  • Knjižničarska grupa (razvoj čitalačke i digitalne pismenosti)
  • Astronomska grupa (razvoj matematičke pismenosti)

Materijali koje će pripremiti učitelji i učenici bit će dostupni na mrežnoj stranici projekta te u digitalnom repozitoriju koji će biti baza za provođenje izvannastavnih aktivnosti i nakon završetka projekta. Osim edukacije učitelja, škole će se opremiti interaktivnim pločama, računalima, opremom za snimanje slike i zvuka, knjigama za školske knjižnice, nastavnim pomagalima, različitim edukativnim setovima i teleskopom, a planirane su i terenske nastave za svaku izvannastavnu aktivnost, što u Republici Hrvatskoj, što u inozemstvu.

Suradnja učitelja triju škola rezultirat će i suradnjom učenika kroz kviz natjecanja, natjecanja u čitanju, predstavljanja radova na Otvorenim danima škole te druženja i zajednička učenja na terenskoj nastavi i komunikaciji u virtualnom svijetu, a spomenimo i da projekt traje do 30. studenoga 2019. godine.

Služba ureda župana