Zamjenik Ljubić prisustvovao obilježavanju desete obljetnice rehabilitacijskog projekta „Branitelj za branitelja“  

U subotu 5. listopada na jezeru Jegeniš održana je tribina u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a Koprivničko-križevačke županije „Sveti Nikola“  kojom je obilježena deseta godišnjica projekta radno-okupacijske terapije za prevenciju suicida „Branitelj za branitelja“ te deseta obljetnica uspostave Veteranskog terapijskog centra „Zvonko Pandurić – Stric“.  Tribini je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić koji je u prigodnom govoru čestitao svim okupljenima na uspješnom projektu kazavši kako Županija nikada neće zaboraviti na svoje branitelje.

„Iz godine u godinu rastu sredstva koja izdvajamo za braniteljske projekte i potpore, a na vama je da ih osmislite što više te da ih prijavite. Ove smo godine imali financijsko povećanje od 20 posto za vaše potrebe, a važno je i kazati kako se prema svim braniteljskim udrugama  odnosimo s jednakim poštovanjem. Svi ste nam jednako važni, znamo koliku ste žrtvu podnijeli za našu domovinu i nadam se kako će uvjeti biti još bolji, a Županija će vam i dalje  stajati na raspolaganju“, istaknuo je zamjenik Ljubić.

U ime Udruge „Sveti Nikola“, prisutnim braniteljima se obratio predsjednik Ivica Galinec koji je okupljene podsjetio na veliki trud koji je uložen u realizaciji projekta i terapijskog centra.

„Ponosni smo što smo svojim radom i zalaganjem stvorili i time smo dokazali da branitelji koji se guraju na marginu društva zaslužuju biti ravnopravni članovi zajednice, bez obzira na svoj status ili obrazovanje. Zaslužili smo svoje mjesto u društvu, imali smo čast i privilegiju stvarati ovu državu i unatoč nedaćama koje su nas zadesile nikada nećemo prestati širiti istinu o Domovinskom ratu. Ponosni smo što smo pokrenuli projekte Dana koprivničkih branitelja i projekt spomenika Hrvatskoj slobodi te najviše projekt rehabilitacije koji nam je uvelike pomogao da reorganiziramo svoje živote“, naglasio je Galinec.

Na tribini je gostovao i sukreator projekta prof.dr.sc. Vladimir Gruden, jedan od najuglednijih hrvatskih psihoterapeuta koji je održao predavanje na temu prevencije suicida kroz radne terapije istaknuvši kako je branitelje nužno uključiti u društvene tokove jer samo na taj način oni mogu izgraditi novi život.

„Branitelji su ljudi koji su najviše od svih voljeli domovinu, a danas sami sebe osuđuju što često kobno završava. Mnogo je suicida među braniteljskom populacijom o čemu se ne govori u javnosti, no srećom ovakvi projekti pomažu kako bi ponovo dobili potvrdu da vrijede i da su ravnopravni članovi zajednice“, napomenuo je profesor Gruden.

Nakon tribine sudionici i članovi braniteljskih udruga su održali prigodno druženje na kojem su razmijenili iskustva te dogovorili buduće projekte.

Služba ureda župana