Zamjenik Ljubić prisustvovao 16. susretu Dječjih vijeća Hrvatske

U organizaciji Saveza društava „Naša djeca“ Hrvatske i Društva „Naša djeca“ Opatija te pod pokroviteljstvom Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, u četvrtak, 20. svibnja održan je 16. susret Dječjih vijeća Hrvatske na kojem je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i predsjednik Koordinacijskog odbora projekta „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“.

Proglašeni su najbolji projekti Dječjih vijeća u 2020. godini, gdje je prvo mjesto odnijelo Dječje gradsko vijeće Zabok, dok drugo i treće mjesto pripalo je Dječjem vijeću grada Križevaca koji su proveli dva projekta u cilju ravnopravnog uključivanja sve djece u društveni život te pružanja pružanje pomoći djeci iz Gline, potresom pogođenog područja.

Ukratko je prezentirana Strategija Europske unije o pravima djeteta donesena u ožujak 2021. godine, u čijoj izradi je zastupljeno mišljenje više od 10.000 djece, uključujući i djecu hrvatskih Dječjih vijeća. Kako je tema susreta i uključivanje djece u donošenje odluka na europskoj razini, na pitanja članova Dječjih vijeća odgovarali su zastupnici Europskog parlamenta Romana Jerković i Tomislav Sokol. Naglasili su važnost donesene europske Strategije, no njena implementacija prepuštena je nacionalnim tijelima država članica.

Učenici osnovnih škola, ujedno i članovi Dječjih vijeća podijelili su vlastita viđenja njihova društvenog položaja. Istaknuli su kako kroz rad lokalnih Dječjih vijeća osjećaju se viđeno i zastupljeno, a njihove ideje pretvorene su u projekte poput postavljanja klupa na željenim mjestima, uređenje zelenih površina, opremanje školskih učionica opremom za kvalitetnije učenje.

Podsjetimo, Koprivničko-križevačka županija 2017. godine sklopila je Sporazum sa Savezom, a protekle je godine donijela i Strategiju projekta „Koprivničko-križevačka županija – prijatelj djece“ za razdoblje 2020.-2022. godine. Strategija detaljno prikazuje projekte i aktivnosti kojima Županija nastoji svakom djetetu osigurati jednake mogućnosti i priliku za osobni razvoj, pritom stavljajući na raspolaganje sve svoje ustanove i resurse kako bi se na najbolji način zadovoljile potrebe djece i mladih. Županija aktivno nastavlja s ulaganjima u područje obrazovanja te zdravstvene i socijalne skrbi za djecu i mlade kako bi se njihova dobrobit podigla na još veću razinu.

Županija veliki naglasak stavlja na obrazovanje, što je vidljivo kroz vrijednost brojnih projekata u provedbi, no također naglasak je na kreiranju zdravog, ravnopravnog i nediskriminatornog okruženja za svakog učenika. Tako se već niz godina provode projekti usmjereni na prehranu djece, s posebnim naglaskom na učenike slabijeg socioekonomskog statusa, dok projektiranjem sportskih dvorana potiču se motoričke sposobnosti, učenje o zdravom načnu životu te se pruža prilika za sportski razvoj učenika.

Služba ureda župana