Zamjenik Ljubić potvrdio stav Županije o novoj Mreži škola  na Županijskom stručnom vijeću ravnatelja osnovnih škola

Županijsko stručno vijeće ravnatelja osnovnih škola Koprivničko-križevačke županije održano je u četvrtak 25. travnja u Osnovnoj školi „Prof. Blaž Mađer“ kojemu je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić. Skup je otvorila predsjednica Vijeća i ravnateljica Osnovne škole Ivan Lacković Croata iz Kalinovca Mirjana Bazijanec zahvalivši na podršci i poboljšanju materijalnih uvjeta za učenike i učitelje koje Županija kao osnivač pruža tijekom svih ovih godina.

Zamjenik Ljubić uz zahvalu ravnateljima na plodonosnoj suradnji osvrnuo se na temu nove Mreže škola rekavši kako Ministarstvo znanosti i obrazovanja  nije donijelo nikakav zakonski okvir po tom pitanju već samo smjernice.  Dodao je kako je stav Županije po tom pitanju vrlo jasan te kako ukidanja škola na području županije koje imaju manje od 150 učenika neće biti.

„Naša županija ima iznimno uređeno školstvo, a materijalni uvjeti koji imaju učenici i učitelji su u samom državnom vrhu. Županija je od ministarstva tražila dodatna pojašnjenja smjernica jer nije donesen zakonski okvir stoga mogu reći kako je stav vrlo jasan te kako  spajanja škola ili ukidanje područnih škola neće biti. Ukoliko se donese zakonski okvir, sjest ćemo sa svakim ravnateljem i načelnikom općine, ali nitko iz škola neće ostati bez posla. Cilj je da sve škole unaprijedimo, a ne da ih ukinemo. I ranije je bilo pokušaja da se uvede nova Mreža škola, no oni nisu zaživjeli. Želim vam da ovu školsku godinu privedete u miru, imajte na umu da Županija brine o vama i vašim potrebama“ kazao je zamjenik.

Dodao je kako je Županija uspješno krenula i s projektom Pametan obrok za pametnu djecu te najavio kako će tijekom ove i iduće proračunske godine doći do dodatnog poboljšanja uvjeta pa će se tako pojedine škole koje imaju potrebu opremiti novim kuhinjama, a za škole kuharice će biti organizirani i seminari kako bi djeca dobivala što kvalitetniji i nutritivno vrjedniji obrok.  Zamjenik je pozvao ravnatelje da učenike osmih razreda usmjere prema  srednjim školama na području županije jer one su te koje mogu pružiti kvalitetan nastavak školovanja bilo u gimnazijskim, strukovnim programima ili u velikoj paleti zanimanja koje nude obrtničke škole.

Na skupu je o uvođenju cjelovite kurikularne reforme govorila predsjednica Vijeća Mirjana Bazijanec, dok je učiteljica tehničke kulture i informatike Božica Ruk predstavila upotrebu digitalnih alata kojima se ubrzava prijenos znanja prema učenicima. O dojmovima sa stručne edukacije u austriji, prisutne su izvijestili ravnatelj Osnovne škole „Braća Radić“ Krešimir Grgac te ravnateljica Osnovne škole „Mihovil Pavlek Miškina“ Sonja Vuljak.

U ime domaćina obratili su se i ravnateljica Osnovne škole „Prof. Blaž Mađer“ Lidija Peroš te načelnik Općine Novigrad Podravski Zdravko Brljek.

Služba ureda župana