Zamjenik Ljubić uključio se u akciju „Spašavanje vodozemaca na prometnici Koprivnica-Đelekovec u 2021. godini“

Kako bi pridonijela očuvanju brojnosti populacije vodozemaca koji čine važnu kariku u prirodnom hranidbenom lancu, Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Koprivničko-križevačke županije već nekoliko godina provodi aktivnosti spašavanja vodozemaca na prometnici Koprivnica – Đelekovec. Uz Javnu ustanovu koja je organizator i glavni koordinator, u akciju se s velikim interesom uključuju učenici osnovnih i srednjih škola s područja županije, kao i volonteri. Prijave za sudjelovanje još su u tijeku, a trenutno su uključeni učenici koprivničkih škola – Gimnazije „Fran Galović“, Osnovne škole Braće Radić i Osnovne škole Antuna Nemčića Gostovinskog.

Akciju spašavanja vodozemaca podržao je i zamjenik župana Ratimir Ljubić, a kao što je pojasnila ravnateljica Javne ustanove Željka Kolar, osigurali su sve potrebne alate, zaštitnu ograde, mreže i pribor za postavljanje te sigurnosne reflektirajuće prsluke za uključene u akciju, budući da je riječ o frekventnoj prometnici.

Svrha postavljanja ograde je sprečavanje i smanjivanje stradanja žaba i drugih vodozemaca koji svakog proljeća kada se temperatura zraka tijekom noći popne iznad nule započinju svoju godišnju seobu iz hibernacije u mjesta razmnožavanja. Tada žabe migriraju iz šuma do mrjestilišta, odnosno vodenih staništa, gdje polažu svoja jaja. Nakon što im ograda onemogući izlazak na cestu, žabe padaju u mjestimično postavljene u tlo ukopane kante, a zatim ih se prenosi na drugu stranu ceste gdje se nalazi bara.

Aktivnosti akcije uključuju i prebrojavanje te identifikaciju sakupljenih jedinki, što se sve unosi u predviđene obrasce, a najčešće uočene vrste žaba na tom području su smeđa krastača, šumska smeđa žaba i češnjača.

Cilj je pridonijeti opstanku vodozemaca, ne samo u Koprivničko križevačkoj županiji, već i u cijeloj Hrvatskoj koja se svrstava u sam vrh europskih zemalja bogatih raznovrsnim vodozemcima.

Ovisno o vremenskim uvjetima, akcija će potrajati do sredine travnja te pozivamo sve zainteresirane da se jave Javnoj ustanovi, uključe u aktivnosti i daju svoj doprinos smanjivanju stradanja vodozemaca na prometnicama.

 

Služba ureda župana