Zamjenik Ljubić otvorio 13. konferenciju Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“

Nakon aktivnosti „Hodajmo do zdravlja“ i „Volonteri u parku“, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije u ponedjeljak, 23. listopada u Koprivnici je održana 13. konferencija Nacionalnog programa „Živjeti zdravo“.

Konferenciju je otvorio zamjenik župana Ratimir Ljubić Zamjenik Ljubić, pohvalivši aktivnosti projekta usmjerene poboljšanju zdravlja svih dobnih skupina građana, a okupljene su uvodno pozdravili i ravnateljica Zavoda Draženka Vadla koja je zahvalila svima koji su na bilo koji način doprinijeli projektu te gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić.

Za kulturno-umjetnički dio programa bili su zaduženi učenici Umjetničke škole „Fortunat Pintarić“ Koprivnica, a o planiranim aktivnostima i glavnim ciljevima govorila je voditeljica projekta „Živjeti zdravo“ Sanja Musić Milanović iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naglasivši kako Hrvatski zavod za javno zdravstvo projekt provodi u partnerstvu s 21 županijskim zavodom, dodala je kako se 30 milijuna kuna bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda u sljedećih šest godina planira uložiti u informiranje, edukaciju i senzibilizaciju građana o pozitivnim aspektima zdravih stilova života: promocije pravilne prehrana, tjelesne aktivnosti, prevencije debljine, očuvanja i unaprjeđenja mentalnog te spolnog i reproduktivnog zdravlja, kao i smanjenja pobola od kroničnih nezaraznih bolesti. Također, Vlada RH projekt je 2015. godine proglasila Nacionalnim programom, a sastoji se od pet komponenti: zdravstveno obrazovanje, zdravlje i tjelesna aktivnost, zdravlje i prehrana, zdravlje i radno mjesto te zdravlje i okoliš.

U sklopu konferencije, predstavljena su i savjetovališta koja djeluju u Županijskom zavodu, te je tako o radu Savjetovališta za mlade i odrasle s problemom prekomjernog pijenja alkohola govorila Davorka Gazdek, o Savjetovalištu za reproduktivno zdravlje adolescenata Jasenka Vuljak-Vulić, ujedno i voditeljica projekta „Živjeti zdravo“ za Koprivničko-križevačku županiju, dok je Maja Blažeković predstavila Savjetovalište za prekomjernu tjelesnu težinu i debljinu.

Škole, vrtići, udruge i ustanove zatim su predstavili neke od brojnih primjera dobre prakse u promicanju zdravlja i prevenciji bolesti, a konferenciji su još prisustvovali pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Željka Koluder Vlahinja, predstavnici Grada Koprivnice te ravnatelji i predstavnici zdravstvenih i ostalih ustanova, kao i udruga.

Služba ureda župana