Zamjenik Ljubić održao sastanak u vezi novog natječaja za pomoćnike u nastavi

U okviru Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali objavljen je otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“, faza III. Opći cilj natječaja je povećanje socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, dok je specifični cilj pružiti potporu uključivanju učenika s teškoćama u razvoju u osnovnoškolske i srednjoškolske odgojno-obrazovne ustanove kako bi se osigurali uvjeti za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje.

Tim povodom, zamjenik župana Ratimir Ljubić održao je sastanak na temu pripreme novog projekta kojim će se učenicima s teškoćama u razvoju i sljedeće školske godine osigurati pomoćnici u nastavi.

Koprivničko-križevačka županija preko projekta „Prilika za sve 2“ osigurala je 37 pomoćnika u nastavi za 50 učenika s teškoćama u razvoju, a partneri na projektu su 16 osnovnih i 6 srednjih škola te PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja. Vrijednost projekta je nešto više od 2 milijuna kuna, a 95 posto tog iznosa sufinancira Europski socijalni fond.

Zamjenik Ljubić naglasio je kako je osiguravanje pomoćnika u nastavi jedan od najvažnijih projekata u području obrazovanja te kako učenici bez njih ne bi mogli završiti svoje školovanje i ravnopravno sudjelovati u obrazovnom procesu.

Problem na koji smo ukazali kod ovog natječaja tiče se učenika osmog razreda osnovne škole koji prelaze u prvi razred srednje škole jer projekt nije predvidio njihovu prijavu. Prošle smo školske godine osigurali dodatnih sedam pomoćnika za takve učenike kroz humanitarnu udrugu koprivničke Obrtničke škole „Šegrtsko srce“, no Županija je morala iz svog proračuna izdvojiti dodatnih pola milijuna kuna.“, dodao je Ljubić.

Novina natječaja je da se ugovor potpisuje na 4 godine, a prijava se podnosi u 2 faze – prva je do 30. lipnja 2017. godine, a druga je do 21. srpnja. U prvoj fazi Županija će prijaviti učenike i svu dokumentaciju koja se na njih odnosi, dok se u drugoj fazi prijavljuje projektni prijedlog u kojemu će Županija biti nositelj projekta u suradnji sa školama partnerima i PORA-om. Također, za Županiju je alociran iznos od 10 milijuna kuna, što je povećanje u odnosu na prethodni natječaj, a sufinanciranje će se i nadalje ostvarivati prema indeksu razvijenosti što će ponovno iznositi 5% udjela.

Sastanku su prisustvovale ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Podravine i Prigorja Melita Birčić, dosadašnja voditeljica projekta i viša savjetnica za provedbu kapitalnih projekata u školstvu Ana Mušlek, voditelj Odsjeka za međunarodnu suradnju i EU fondove Vladimir Šadek, viša savjetnica za odgoj i obrazovanje Sonja Pleše te projekt menadžer za razvojne projekte Ida Kovač.

Služba ureda župana