Zamjenik Ljubić održao prijem za sudionike 14. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje”

U prostorijama Županijske uprave danas je održan svečani prijem za sudionike Dana kulturne baštine i 14. Međunarodnog festivala folklora “Iz bakine škrinje” koji se ove godine od 15. do 18. srpnja održava u Koprivnici i Legradu. Domaćin prijema je bio zamjenik župana Ratimir Ljubić, ujedno i član Organizacijskog odbora, a prisustvovali su mu članica Organizacijskog odbora Nada Šešić, ujedno i umjetnička direktorica Folklornog ansambla Koprivnica te predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkog udruga KKŽ, kao i gosti – članovi KUD-a „Tena“ Đakovo, KUD-a „Zvir“ Jelenje, Folklornog ansambla Unagresca táncegyüttes Szombathely iz Mađarske i Folklornog ansambla Koprivnica.

Zamjenik Ljubić zahvalio je svima na dolasku te čestitao organizatorima i suorganizatorima što su još jednom upriličili Festival od iznimnog značaja za promociju tradicijske kulture.

Drago nam je što je Festival nakon prošlogodišnje pauze ponovno u našoj županiji, a koristim priliku i da čestitam Folklornom ansamblu Koprivnica 40. obljetnicu djelovanja i zahvalim se članovima na svemu što čine za našu tradicijsku kulturu. Županija smo bogate kulturne baštine koju ovim Festivalom promoviramo na najbolji mogući način, a ujedno upoznajemo kulturu drugih dijelova Hrvatske i inozemstva. Veseli me što su s nama gosti iz Mađarske s kojima njegujemo odlične prijateljske odnose i suradnju, a kao što znamo, ples i pjesma ne poznaju granice i možemo puno toga naučiti jedni od drugih te razmijeniti iskustva. Najvažnije je da tradicija preživi i ostane sačuvana za mlađe naraštaje jer onaj tko ne cijeni svoju tradiciju, nema ni budućnost. Hvala što ste nas posjetili u ovim okolnostima pandemije i želim vam uspješne nastupe večeras. Nadam se da se ugodno osjećate u našoj županiji i želim vam da odete kući puna srca, da steknete nove prijatelje i ponovno nam se vratite“, poručio je zamjenik Ljubić.

Predsjednica županijske Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Nada Šešić zahvalila je Županiji na podršci od prvog dana Festivala, kao i na razumijevanju njegove važnosti, te dodala: „Njegujemo tradicijsku kulturu na koju se nadograđuje sva druga kultura koja čuva naš nacionalni identitet. Jezik, povijest i tradicijska kultura tri su parametra koja određuju jedan narod i dok god mi ulažemo u nju i čuvamo je, dotle će narod živjeti sa svojim nacionalnim identitetom. Iz tog smo razloga krenuli organizirati Festival, a naši sudionici imaju priliku upoznati tradicijske kulture drugih krajeva Hrvatske, ali i stranih zemalja. Ove godine Festival se održava u skromnijem obliku zbog pandemije i zato nam nisu stigli gosti iz udaljenijih zemalja. S nama su prijatelji iz Mađarske, a posebno moram zahvaliti svim članovima i voditeljima koji su našli dovoljno energije da vježbaju i pripreme koreografije te nastupe na Festivalu.“

Sudionici prijema zatim su predstavili znamenitosti krajeva iz kojih dolaze te zahvalili Županiji na gostoprimstvu, a zamjenik Ljubić uručio im je prigodne poklone koji će ih podsjećati na našu županiju.

Podsjetimo, organizatori Festivala su Folklorni ansambl Koprivnica i Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, a suorganizator KUD „Zrin“ Legrad. Pokrovitelji su Županija, županijska Turistička zajednica, Grad Koprivnica, Savez Alpe Jadran, Općina Legrad, HDS-ZAMP te Knjižnica i čitaonica „Fran Galović“ Koprivnica.

Druga festivalska večer  na rasporedu je večeras od 21 sat u dvorani Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica. Nastupaju Ogranak seljačke sloge Buševec, KUD „Tena“ iz Đakova, KUD „Zvir“ Jelenje, Folklorni ansambl Unagresca táncegyüttes iz Mađarske i domaćini Folklorni ansambl Koprivnica.

 

Služba ureda župana