Zamjenik Ljubić odao počast hrvatskim braniteljima na spomen-području Trokut-Novska

Na lokaciji spomen-područja Trokut-Novska danas je održano svečano obilježavanje obljetnice Trokut-Novska i Dana početka oslobađanja zapadne Slavonije, kao i komemoracija u spomen na poginule hrvatske branitelje u oslobađanju. Svečanosti je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić.

Komemoracija se održava svake godine 29. listopada na dan početka strateške vojne operacije „Orkan 91“ kojom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije, kako bi se odala počast za 327 poginulih branitelja iz 17 postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobađanju okupiranih naselja. S područja Koprivničko-križevačke županije u Domovinskom su ratu poginula 152 branitelja, od kojih je njih 23 svoj život položilo u borbama na bojišnici zapadne Slavonije.

Za organizaciju događanja bilo je zaduženo Ministarstvo hrvatskih branitelja, a vijenac u spomen na branitelje zajednički je položilo i izaslanstvo županija u sastavu zamjenika Ljubić uime Koprivničko-križevačke županije te predstavnici Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Bjelovarsko-bilogorske i Varaždinske županije te Grada Novske. Počast su odale i braniteljske udruge s područja Koprivničko-križevačke županije.

Vijence su položili i predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga RH Zoran Milanović, izaslanici Predsjednika Vlade Republike Hrvatske – potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te ministar obrane RH Mario Banožić sa suradnicima, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak kao izaslanik Predsjednik Hrvatskog sabora te delegacija članova obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i ratnih zapovjednika.

Uz polaganja vijenaca i paljenje svijeća, održana su prigodna obraćanja predsjednika Milanovića, župana Celjaka kao izaslanika Predsjednika Hrvatskog sabora, ministra Medveda kao izaslanika Predsjednika Vlade RH i ratnog zapovjednika Rudija Stipčića. Molitvu za hrvatske branitelje predvodio je vojni kapelan velečasni Željko Volarić.

Zbog naših sinova i kćeri, zbog unuka, važno je da se ne zaboravi uloga i važnost hrvatskih branitelja. I da se pošalje poruka: Hrvatska vas zaboraviti neće, ne može, ne smije“, poručio je predsjednik Milanović.

Sukladno preporukama organizatora, ali i poštujući epidemiološke mjere i odluke nacionalnog Stožera civilne zaštite, komemoraciji je prisustvovalo znatno manje ljudi nego prijašnjih godina, a sve kako bi se zajednički i odgovorno pristupilo suzbijanju širenja koronavirusa i zaštitilo zdravlje.

 

Služba ureda župana