Zamjenik Ljubić jednoglasno izabran za potpredsjednika Panonskog EGTS-a

Panonska europska grupacija za teritorijalnu suradnju (Pannon EGTS) jučer je online putem održala sjednicu Predsjedništva i Skupštine koju je sazvao predsjednik László Őri, ujedno i župan mađarske Županije Baranja, a prisustvovao joj je zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima.

Na dnevnom redu sjednice bio je izbor dužnosnika te je zamjenik Ljubić jednoglasno izabran za potpredsjednika, direktor je Peter Merza, a izabrani su i članovi Nadzornog odbora.

Zamjenik Ljubić izrazio je zadovoljstvo izborom na ovu važnu funkciju, obzirom da je Pannon EGTS institucija koja može doprinijeti boljoj kvaliteti života građana s hrvatske i mađarske strane granice. Dodao je kako se veseli budućim aktivnostima, a prije svega razvoju novih zajedničkih projekata kojima će se prekogranična suradnja podići na višu razinu te je istaknuo kako je u projekte potrebno operativnije uključiti županije.

Ostale točke dnevnog reda odnosile su se na izmjenu Statuta, Sporazuma i Pravilnika Panonskog EGTS-a, usvajanje Izvješća o projektima u provedbi, predstavljanje strateških projekata u razdoblju 2021.-2027. te prihvaćanje ugovora sklopljenog sa Samoupravom Baranjske županije. Članovi su usvojili i izmjene proračuna za prošlu godinu, Poslovno izvješće te proračun za 2021. godinu.

Podsjetimo, Koprivničko-križevačka županija je 2017. godine pristupila Pannon EGTS-u, nakon što je o tome donesena odluka na Županijskoj skupštini. Cilj je daljnja suradnja s regijama u Mađarskoj i Sloveniji, a posebno razvoj pograničnog područja s naglaskom na partnersko povezivanje u svrhu pripreme i provedbe projekata od zajedničkog interesa.

Spomenimo i kako su Europske grupacije za teritorijalnu suradnju uspostavljene za lakšu prekograničnu, transnacionalnu i međuregionalnu suradnju država članica ili njihovih regionalnih i lokalnih vlasti.

 

Služba ureda župana