Zamjenik Ljubić na završnoj konferenciji projekta Zaželi – „Brižne žene Podravske“ istaknuo važnost kvalitetne socijalne politike na području županije

U organizaciji Općine Kalinovac jučer je održana završna konferencija projekta Zaželi- „Brižne žene Podravske“ kojoj su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić, predstavnici nositelja projekta – Općine Kalinovac, partnera na projektu – općina Ferdinandovac, Molve, Novo Virje i Podravske Sesvete, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Centra za socijalnu skrb Đurđevac te PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije koja pruža stručnu pomoć u provedbi projekta.

Zamjenik Ljubić čestitao je Općini Kalinovac na uspješnom dovršetku projekta te naglasio važnost kvalitetne socijalne politike koja je jedan od prioriteta Koprivničko-križevačke županije, posebno u pogledu skrbi o starijim osobama. Županija već 15 godina kontinuirano osigurava izvaninstitucionalnu skrb, odnosno provedbu programa Pomoći u kući i dnevni boravak za starije osobe s gotovo 12 milijuna kuna. S programima se nastavlja i ove godine te je predviđeno 1,2 milijuna kuna za zapošljavanje 24 osobe koje će brinuti o 425 starijih osoba s područja 19 općina i grada Križevaca. Što se tiče institucionalne skrbi, važno je istaknuti kako se s milijun kuna sufinancira smještaj za 350 korisnika u privatne domove, što je prva takva inicijativa na području Hrvatske, a financira se i Dom za starije i nemoćne osobe s preko 6 milijuna kuna godišnje. Na kraju svog obraćanja zamjenik Ljubić poželio je Općini i partnerima uspjeh u nastavku ovog hvalevrijednog projekta, dodavši kako im je Županija na raspolaganju za svu potrebnu pomoć i podršku.

Na području Županije trenutno se provodi osam projekata programa ZAŽELI ukupne  vrijednosti 21,7 milijuna kuna, a zaposleno je ukupno 196 žena koje brinu o 1.150 korisnika, starijih i nemoćnih osoba.

Ovim projektom osnažen je i unaprijeđen radni potencijal teže zapošljivih žena s nižom razinom obrazovanja kroz zapošljavanje u lokalnoj zajednici, što je ujedno potaknulo socijalnu uključenost i podiglo razinu kvalitete života krajnjih korisnika. Projektom je bilo zaposleno 18 žena na razdoblje od 24 mjeseca, a do kraja prošle godine brinule su o 112 krajnjih korisnika s područja pet općina, svakodnevno se družeći s njima i pomažući im u obavljanju kućanskih poslova te održavanju osobne higijene. Uz to, pomagale su im u ostvarivanju različitih prava, dostavi lijekova, plaćanju računa i sličnom.

Aktivnosti projekta odnosile su se na osposobljavanje žena za poslove gerontodomaćica, nabavljena je zaštitna i radna odjeća za žene, kao i bicikli kao prijevozno sredstvo koje je gerontodomaćicama služilo za obilazak korisnika. Također su nabavljene higijenske potrepštine za svih 112 krajnjih korisnika tijekom dvije godine, a izrađeni su projektni promotivni materijali. U ime Općine Kalinovac koja je nositelj projekta obratila se voditeljica projekta Matea Lugarov koja je zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu.

Projekt je u potpunosti financiran iz sredstava Europske unije, Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Ukupna vrijednost je 3.083.630,35 kuna, a provedba je trajala 30 mjeseci.

Zahvaljujući uspješnoj provedbi projekta i u suradnji s PORA-om  prijavljen je nastavak projekta Zaželi u istom partnerstvu na otvoreni natječaj „Zaželi – Program zapošljavanja žena – faza II“ te se očekuje pozitivan odgovor i potpisivanje novog ugovora.

 

Služba ureda župana