Zamjenik Ljubić prisustvovao sastanku o Školskoj shemi u Ministarstvu poljoprivrede

Radi što učinkovitije provedbe Školske sheme – besplatnih obroka voća i povrća za učenike osnovnih i srednjih škola te mlijeka i mliječnih proizvoda za učenike od 1. do 4. razreda osnovnih škola, koja kreće od iduće školske godine, ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić u ponedjeljak, 12. lipnja održao je sastanak s predstavnicima županija.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je istaknuo važnost i korist ovog projekta, a ministar Tolušić pozvao je predstavnike županija da održe sastanke s ravnateljima škola, kao i s proizvođačima, kako bi ih se što više uključilo.

Cilj Školske sheme je povećanje unosa svježeg voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda kod školske djece, kao i podizanje svijesti o značaju zdrave prehrane u svakodnevnoj prehrani, a za razliku od dosadašnje, nova Shema donosi promjene u smislu operativne provedbe. Naime, prošle su godine dobavljači voća i povrća podnosili zahtjev za odobravanje raspodjele voća i povrća, a od ove godine škole koje namjeravaju sudjelovati podnose Zahtjev za odobravanje podnositelja zahtjeva za raspodjelu voća i povrća i/ili mlijeka i mliječnih proizvoda Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

 Razlog ove promjene je decentralizacija, u smislu davanja mogućnosti školama da odaberu domaće, lokalne poljoprivredne proizvođače koji se nalaze u okolici škola, a koji će školarcima dostavljati svježe voće, povrće i mliječne proizvode.

 Na internetskoj stranici Agencije za plaćanja, u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavljen je Javni poziv za iskaz interesa škola za sudjelovanje u Školskoj shemi, a u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta, poslan je svim školama u Hrvatskoj. U tijeku je komunikacija između škola, dobavljača, Ministarstva i Agencije o načinu na koji će se Školska shema operativno provoditi, a ministar je na kraju sastanka izašao u susret predstavnicima županija te odlučio da će produljiti rok u kojem se škole trebaju prijaviti Agenciji za plaćanja, a koji ističe zadnji dan nastave u ovoj školskoj godini.

Sve informacije o Shemi za škole i dobavljače te kontakti djelatnika Ministarstva i Agencije nalaze se OVDJE.

Služba ureda župana

Izvor fotografije: businessin.hr