Zamjenik Ljubić na sastanku projektnih partnera u okviru projekta “Pomoć je moć”

U dvorani Osnovne škole Legrad održan je sastanak projektnih partnera u okviru projekta „Pomoć je moć“ kojemu su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencija Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, obzirom da PORA pruža stručnu pomoć u provedbi ovog projekta.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava je potpisan je prošle godine, a partneri Općini Legrad na projektu „Pomoć je moć“ su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područni ured Križevci, centri za socijalnu skrb Koprivnica i Đurđevac te općine Koprivnički Bregi, Podravske Sesvete, Gola, Ferdinandovac i Koprivnički Ivanec. Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda, temeljem Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., a cilj je unaprijediti radni potencijal žena s nižom razinom obrazovanja zapošljavanjem u lokalnoj zajednici. Osim što će se time ublažiti posljedica njihove nezaposlenosti i rizik od siromaštva, ujedno će se potaknuti socijalna uključenost i povećati razina kvalitete života krajnjih korisnika.

Zamjenik Ljubić čestitao je svima uključenima u projekt te ih pohvalio na zapošljavanju žena, ali i za brzi za mještane kojima je potrebna pomoć u obavljanju svakodnevnih obaveza. Također je istaknuo kako Županija već 15 godina kontinuirano brine o starijim i nemoćnim osobama kroz programe pomoći u kući i dnevni boravak, u što je uloženo gotovo 12 milijuna kuna.

Na području županije trenutno se provodi ukupno osam projekata iz I. i II. faze programa ZAŽELI, vrijednosti 21.795.953,06 kuna, a zaposleno je ukupno 196 žena koje se brinu o 1.150 korisnika – starijih i nemoćnih osoba.

Projektom će se od 1. ožujka zaposliti 15 žena koje će brinuti o 90 starijih i nemoćnih korisnika, vrijednost projekta je 1.392.977 kuna, a traje 18 mjeseci, od čega će žene raditi 12 mjeseci, a 6 mjeseci su pohađale programe obrazovanja. Svih 15 žena uspješno je završilo odabrane programe obrazovanja što je potvrdio i Predsjednik upravnog vijeća Obrtničkog učilišta Pouka i tajnik Obrtničke komore Koprivničko-križevačke županije te je s ravnateljicom Obrtničkog učilišta Pouka polaznicama uručio uvjerenja.

Važno je spomenuti kako je kroz projekt nabavljeno i 15 bicikala za zaposlene žene kako bi lakše i brže obavljale projektne aktivnosti.

Služba ureda župana

Foto: Općina Legrad