Zamjenik Ljubić na predstavljanju filma „Zaboravljena jela Podravine“

Na imanju Sunčano selo Jagnjedovec predstavljen je film „Zaboravljena jela Podravine“ županijske Turističke zajednice, a događanju su prisustvovali zamjenik župana Ratimir Ljubić te pomoćnica direktora Zajednice Kristina Sočev. Autor filma je Miroslav Mirković.

Zamjenik Ljubić pohvalio je ideju o nastanku projekta istaknuvši kako će film doprinijeti prepoznatljivosti turističke ponude naše županije te na taj način pomoći razvoju kontinentalnog turizma.

Zaboravljena jela su dio naše tradicije, spremale su ih naše mame, bake i prabake i važno je tu tradiciju sačuvati od zaborava kako bi mladi naraštaji bili upoznati s gastronomskim bogatstvom ovog prostora“, dodao je zamjenik Ljubić, uz želje da autohtona jela budu u ponudi naših ugostiteljskih objekata.

Pomoćnica Sočev Kristina kazala je kako je gastronomija u Podravini važna i mogla bi privući mnogo posjetitelja te je najavila kako će se uskoro snimati i film o zaboravljenim jelima u Prigorju.

S ovim filmom i projektom htjeli smo prikazati stara jela kako se ona ne bi zaboravila i nadamo se da će se mnogi prisjetiti svoje mladosti i okušati se i sami u pripremi nekih jela. Zahvale svim koji su sudjelovali, a posebno ženama iz naših udruga koje su pripremile jela“, kazala je Sočev.

Filmom “Zaboravljena jela Podravine” obuhvaćeno je područje od deset općina i dva grada, a posebnu ulogu u čuvanju naše gastronomske tradicije imaju udruge koje i dalje spremaju ta jela. Na području naše županije bregofska pita, pogača z oreji i podravska mazanica imaju status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, a pokrenut je i postupak zaštite mudlini te je u planu pokretanje zaštite “požiraki” kao prve zaštićene hrvatske tjestenine za juhu.

Film možete pogledati OVDJE.

 

Služba ureda župana