Zamjenik Ljubić na predstavljanju 50 godina Galerije naivne umjetnosti u Muzeju suvremene umjetnosti

U utorak, 12. ožujka u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu održana je promocija dokumentarnog filma nastalog uz 50. obljetnicu djelovanja Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama, publikacije „Putevima Hlebinske škole“, demonstracija slikanja u maniri Hlebinske škole te kulturna baština i turistička ponuda Podravine. Događanjima je prisustvovao zamjenik župana Ratimir Ljubić, koji je i pozdravio okupljene, kao i načelnica Općine Hlebine Božica Trnski te pomoćnica direktora županijske Turističke zajednice Kristina Sočev.

U dvorani Gorgona prikazan je dokumentarni film „50 GNUH“ nastao u suradnji Muzeja grada Koprivnice i Nexus produkcije iz Koprivnice. Osim izložbenih projekata (među kojima se ističe gostovanje Zbirke naivne umjetnosti i Podravkine sobe pijetlova u Kneževoj palači u Zadru), film bilježi i pedagoško-edukativne aktivnosti (dječji ljetni kamp KUL Hlebine), prvi program rezidencijalnog boravka suvremenih umjetnika u Hlebinama (HINT #1: Stipan Tadić), sa završnim osvrtom na novootvorenu Galeriju Mijo Kovačić – kao mjesta kojim se odaje zahvala i počast velikom majstoru naivne umjetnosti Miji Kovačiću, ali i stvara žarišna turistička točka u samom centru Koprivnice. Velik dio filma posvećen je upravo dvodnevnom obilježavanju jubileja (11. i 12. svibnja 2018. godine) kojem je prisustvovala ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, sa zanimljivim osvrtima stručnjaka (Vladimir Crnković, Marijan Špoljar, Božica Jelušić) na dosadašnje djelovanje te viziju budućeg razvoja Galerije naivne umjetnosti te naive uopće. Uz okrugli stol o navedenoj tematici te izložbu djela Ivana i Josipa Generalića iz privatne zbirke Gorana Generalića, u čast obljetnici predstavljena je i monografija „Putevima Hlebinske škole“ autorice Helene Kušenić. „Putevima Hlebinske škole“ prva je dvojezična turistički orijentirana publikacija vezana uz naivu Podravine i šire. Publikacija obuhvaća velikane naive od prve do treće generacije Hlebinske škole te današnje nastavljače tradicije, s kraćim osvrtom na autore čije je stvaralaštvo na razmeđi Hlebinske škole i autsajderske umjetnosti.

Slikar Ivan Andrašić predstavio je proces nastanka slike uljem na staklu, a također je predstavljena i kulturna baština te turistička ponuda Podravine, u organizaciji županijske Turističke zajednice, Turističke zajednice područja Središnja Podravina, Općine Hlebine, Galerije Josip Generalić, Udruge Stari zanati, Udruge hlebinskih slikara i kipara naive i drugih.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Muzeja grada Koprivnice