Zamjenik Ljubić podržao projekt Aglomeracije Križevci i naglasio važnost podizanja kvalitete života građana

U križevačkom Razvojnom centru i tehnološkim parku danas je potpisan ugovor za rekonstrukciju i izgradnju sustava vodoopskrbe i odvodnje u sklopu EU projekta „Razvoj vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Križevci“. Riječ je o najvećem križevačkom projektu dosad ukupne vrijednosti 320.462.781,00 kuna.

Svečanom potpisivanju ugovora prisustvovali su zamjenik župana Ratimir Ljubić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Davor Vukmirić te gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sa zamjenikom Marijom Martinčevićem.

Izvođač radova je tvrtka Radnik d.d. Križevci u suradnji s tvrtkom Zagorje gradnja iz Zagreba,  a ugovor je ispred konzorcija potpisao predsjednik Uprave tvrtke Radnik d.d. Mirko Habijanec, direktor tvrtke Zagorje gradnja Marko Sekušaki direktorica Vodnih usluga Križevci Helena Kralj Brlek, kao naručitelj radova.

Ministar Ćorić čestitao je Gradu Križevcima na dosadašnjoj realizaciji projekta te naglasio: „Drago mi je da je i u ovoj županiji pokrenut jedan veliki investicijski ciklus. Nadam se i vjerujem da će se i u ostalim krajevima Hrvatske aglomeracije i građevinski radovi raditi kroz domaću operativu, stoga čestitam tvrtkama koje će raditi na Aglomeraciji Križevci.“

Zamjenik Ljubić istaknuo je kako je ovo vrlo značajan projekt za podizanje kvalitete života za  stanovnike Križevaca i njegove okolice, dodavši: „Uz ovaj projekat imamo još aglomeracije Koprivnica i Đurđevac, čija je ukupna vrijednost preko 1,2 milijarde kn. U tijeku su radovi na drugom kolosijeku željezničke pruge, kreće nastavak brze ceste prema Kloštru Vojakovačkom, uskoro će krenuti i izgradnja Piškornice, stoga bez skromnosti mogu reći da je Koprivničko-križevačka županija trenutno najveće gradilište u Republici Hrvatskoj s 5,2 milijarde kuna vrijednih infrastrukturnih projekata.“

Gradonačelnik Rajn kazao je kako će brojni građani dobiti priključak na odvodnju i vodovod: „Pitka voda i zelene šume su bogatstvo Prigorja, križevačkog kraja, ali i Hrvatske. Ovaj projekt se bitno uklapa u naš razvoj zelene politike u razvoju grada do 2030. godine. Ovo je generacijski projekt, o njemu će se svjedočiti desetljećima.“

Prigodnim su se riječima obratili i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković koji je poručio kako se projektima aglomeracije čuva priroda i omogućava održivi razvoj te predsjednik Uprave Radnika Mirko Habijanec koji je istaknuo je kako je ovo velik dan za Grad Križevce i tvrtku Vodne usluge Križevci.

Direktorica Kralj Brlek okupljenima je predstavila projekt te kazala kako obuhvaća izgradnju i rekonstrukciju 29 kilometara vodoopskrbe te izgradnju i rekonstrukciju 66 kilometara odvodnje. Trenutno je na području aglomeracije priključeno 77 posto stanovništva na sustav javne vodoopskrbe, a po provedbi projekta priključenost na sustav javne vodoopskrbe iznosit će 93 posto. Također, projektom će se postići smanjenje gubitaka u vodoopskrbnom sustavu Križevci s trenutnih 32 posto na 25 posto, a važno je i spomenuti kako je na sustav javne odvodnje priključeno 61 posto stanovništva, dok će nakon provedbe priključenost iznositi 91 posto.

Služba ureda župana

 

Fotografije: Prigorski.hr