Zamjenik Ljubić i zapovjednik Habijan posjetili JVP Križevci

U utorak, 25. srpnja zamjenik župana Ratimir Ljubić i zapovjednik Vatrogasne zajednice KKŽ Zvonimir Habijan boravili su u posjetu Javnoj vatrogasnoj postrojbi Križevci, gdje su ih dočekali zapovjednik Ivan Matosović te predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Križevaca Ivan Mužić.

Zamjeniku Ljubiću, ujedno i načelniku Stožera za zaštitu i spašavanje, predstavljen je način djelovanja i sastav JVP Križevci, aktualna problematika te planovi za naredno razdoblje, kao i korisne informacije o vatrogasnom sustavu općenito.

Zapovjednik Matosović napomenuo je kako Postrojba ima 22 zaposlena i 13 vozila na raspolaganju, a obuhvaćanju prostor Grada Križevaca i četiri okoline jedinice lokalne samouprave – Gornju Rijeku, Kalnik, Sveti Ivan Žabno i Sveti Petar Orehovec. U svom sastavu imaju i četiri središnja dobrovoljna vatrogasna društva, a uz vatrogasne dužnosti, obavljaju i servis vatrogasnih aparata te prijevoz pitke vode do mjesta bez vodovodne mreže. Prošle su godine imali ukupno 98 intervencija, ove ih godine imaju već 93, a u porastu su one tehničke, dok su požarne smanjene. Ljudski nemar, odnosno nepridržavanje propisanih mjera najveći je uzrok intervencija, a veliki požari kakvi su se dogodili u okolici Splita i u čijem su gašenju sudjelovali i koprivničko-križevački vatrogasci, prema ocjeni zapovjednika Matosovića, nisu vjerojatni na ovom području.

Predsjednik VZ Grada Križevaca Ivan Mužić kazao je kako u svom sastavu imaju 32 DVD-a te je naglasio dobru suradnju sa Gradom i Županijom, dodavši kako je pohvalno što se u vatrogastvo uključuje sve više mladih ljudi.

Zapovjednik Habijan, između ostalog, pojasnio je strukturu financiranja vatrogasnog sustava, kazavši kako sredstva dolaze iz nekoliko izvora, od čega je potrebno izdvojiti decentralizirana sredstva kroz Državnu upravu za zaštitu i spašavanje, gradove i općine te Županiju koja je u posljednjih 7 godina uložila 7,5 milijuna kuna u opremu za cijelo požarno područje koje obuhvaća te je jedina županija u SZ Hrvatskoj koja na taj način financira i dobrovoljnu strukturu. Najnovije investicije su čamac i plovne brane, na području Županije je ukupno 209 vozila, a u financiranju ulogu ima i krovna institucija – Hrvatska vatrogasna zajednica koja plaća osposobljavanje. Habijan je još naglasio visoku razinu organizacije vatrogasnog sustava Županije, od javnih vatrogasnih postrojbi, preko zajednica do DVD-ova, što omogućava brze i kvalitetne reakcije u kriznim situacijama te je dodao kako su vatrogasci na raspolaganju 24 sata dnevno, 365 dana u godini.

Zamjenik Ljubić izrazio je želju za nastavkom odlične suradnje, a nakon sastanka krenuli su u obilazak prostora JVP Križevci te Vatrogasnog muzeja DVD-a Križevci, gdje se čuvaju stari i jedinstveni primjerci vatrogasne opreme i brojnih priznanja.

Služba ureda župana