Zamjenik Ljubić čestitao križevačkoj Knjižnici povodom obilježavanja 10. godišnjice Bibliobusne službe

Zamjenik župana Ratimir Ljubić u utorak, 26. veljače posjetio je Gradsku knjižnicu „Franjo Marković“ u Križevcima kako bi ravnateljici Marijani Janeš-Žulj čestitao povodom obilježavanja 10. godišnjice Bibliobusne službe u Križevcima.

Koprivničko-križevačka županija prihvatila je  pokroviteljstvo nad obljetnicama bibliobusnih službi u županiji, 40 godina koprivničkog bibliobusa i 10 godina križevačkog, a zamjenik je u razgovoru s ravnateljicom naglasio odličnu suradnju s križevačkom Knjižnicom, prvenstveno na osiguravanju usluge Bibliobusne službe.

Ravnateljica  je zahvalila na podršci i suradnji te je naglasila kako su u sklopu obilježavanja obljetnice u provedbi razne  aktivnosti: izložbe,  posjeti te otvorena vrata bibliobusa na središnjim gradskim trgovima u Križevcima i Koprivnici, dok će središnja proslava biti stručni skup „Inkluzivne usluge pokretnih knjižnica“ u Koprivnici i  sama proslova rođendana, 27. veljače u Vojakovačkom Osijeku, mjestu odakle je križevačka mala pokretna knjižnica krenula na put.

Učitelji područnih škola godinama su osobno posuđivali knjige iz Gradske knjižnice za svoje učenike, nosili torbe, brinuli o knjigama i na vrijeme ih vraćali, a uspostavom Bibliobusne službe Knjižnica je došla na njihov prag. Učenici su postali pravi članovi knjižnice, kao i oni u gradu, koji mogu osobno birati što im se sviđa. Tako već deset godina križevačka pokretna knjižnica obilazi  34 stajališta u malim mjestima koja nikad nisu imala knjižnicu: Bočkovec, Gregurovec, Miholjec, Carevdar, Majurec, Cirkvena, Đurđic, Kalnik, Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan  Žabno i mnoga druga. Bibliobus ima oko 600 članova, djece i odraslih,  i posuđuje najnovije knjige za djecu i odrasle, lektiru, stručne knjige, filmove, zvučne knjige, mikro:bitove  i slično. Ravnateljica je dodala kako vjeruje da su projektom doprinijeli boljitku života ljudi u ruralnim područjima, poticanju čitanja, ljubavi prema knjizi, obrazovanju, informiranosti i donosili radost na lica djece i odraslih. Što se tiče budućnost, u tijeku su pripreme za nabavu novog suvremenijeg i tehnološki opremljenijeg vozila.

Služba ureda župana