Zahvala Nacionalnog odbora za razvoj volonterstva povodom izbjegličke krize

Nacionalni odbor za razvoj volonterstva kao savjetodavno tijelo Vlade RH u području volonterstva želi zahvaliti svim građankama i građanima koji dobrovoljnim ulaganjem svojeg vremena pomažu izbjeglicama i olakšavaju im put prema njihovom cilju. Kao i u vrijeme poplava prošle godine, ponovno se pokazuje da smo kao društvo u kriznim situacijama spremni pokloniti ne samo novac i materijalnu pomoć, već i nešto mnogo vrednije – svoje vrijeme.

Zahvalu upućujemo i svim organizacijama i pojedincima iz Austrije, Češke, Slovenije i drugih zemalja koji su stigli na granične prijelaze te svojim resursima i volonterskim naporima omogućili da pomoć bude pružena što brže i učinkovitije.

Stiskom ruke, osmijehom i razgovorom, pomaganjem u podjeli hrane i higijenskih potrepština, postavljanjem šatora za zaklon od noći i kiše te brojnim drugim pothvatima volonteri su izbjeglicama iskazali najljepšu moguću dobrodošlicu. Ljudi koji spašavajući vlastiti život pristižu iz ratom zahvaćenih područja neizmjerno cijene njihov trud, pomoć i potporu.

U situacijama kao što je izbjeglička kriza upravo volontersko djelovanje i spontano samoorganiziranje građana često se pokazuje kao najučinkovitiji način potpore ugroženim zajednicama i ljudima. Zahvaljujući tome volonterski angažman sve se više prepoznaje kao ključna karika u kriznim situacijama. Sve zainteresirane organizacije, institucije i nadležna tijela i dalje trebaju raditi na razvijanju što učinkovitijeg sustava koordinacije i informiranja građana o mogućnostima volonterskog rada u izvanrednim okolnostima.

Želimo zahvaliti na trudu i radu svih volonterki i volontera, koordinatora i koordinatorica volontiranja te svih ostalih osoba i organizacija koje su pridonijele mobilizaciji i koordinaciji volonterskog rada kao nezamjenjivo bitnog odgovora na kriznu situaciju.

Ivana Kordić, predsjednica Nacionalnog
odbora za razvoj volonterstva