Za pomoćnike u nastavi na području Koprivničko-križevačke županije osigurano preko 20 milijuna kuna

U Velikom amfiteatru Šumarskog fakulteta u Zagrebu, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u petak, 1. rujna uručila je predstavnicima područne i lokalne samouprave ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda za osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama.

U ime Koprivničko-križevačke županije ugovor je potpisao zamjenik župana Ratimir Ljubić, a za sljedeće četiri godine Županija je bespovratno dobila 9,6 milijuna kuna, uz vlastito sufinanciranje od 5 posto, dok je projekt ukupno vrijedan nešto više od 10 milijuna kuna. U svrhu integracije 62 učenika s teškoćama u razvoju u 16 osnovnih i 6 srednjih škola kojima je Županija osnivač i koje su partneri na projektu uz PORA-u Razvojnu agenciju Podravine i Prigorja, pomoć će im pružati 56 pomoćnika u nastavi.

Županijski projekt „Prilika za sve 3“ jedan je od najbolje ocijenjenih, ostvarili smo maksimalni broj bodova, te je, uz ulaganje u školsku infrastrukturu odnosno kapitalne i druge investicije, sufinanciranje prijevoza učenika, natjecanja, centara izvrsnosti i drugih aktivnosti, jedan od načina osiguravanja napretka i jednakosti sustava obrazovanja, što je prioritetno opredjeljenje djelovanja Županijske uprave“, kazao je zamjenik Ljubić.

Aktivnosti projekta započele su 1. kolovoza 2017. godine te završavaju 31. srpnja 2021. godine, pomoćnici se zapošljavaju na razdoblje od jedne školske godine, od rujna do lipnja (4 puta po 10 mjeseci) te će učenicima s teškoćama u razvoju koji predstavljaju posebno ranjivu skupinu pružati neposrednu potporu u zadacima koji zahtijevaju komunikacijsku, senzornu i motoričku aktivnost.

Svečanosti su, uz ministricu Divjak i potpisnike ugovora, prisustvovali i ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih Mile Živčić, dok se u ime gradova i županija obratio domaćin, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Bespovratna sredstva Europskog socijalnog fonda u iznosu od 362 milijuna kuna osigurana su za 50 odabranih projekata, a spomenimo i kako su uspješni bili Grad Koprivnica, koji je dobio 5,4 milijuna kuna, Grad Križevci s 4,5 milijuna te Grad Đurđevac s 2 milijuna kuna.

Služba ureda župana