Za 463 prvašića u županijskim osnovnim školama osiguran med u sklopu programa Školski medni dan

Povodom obilježavanja blagdana Sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, u prvim razredima osnovnih škola na području Republike Hrvatske održan je nacionalni program „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka“ u koji se od samog početka, treću godinu zaredom, uključila i Koprivničko-križevačka županija.

Prijavom na javni poziv Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Županija je u program uključila svih 18 osnovnih škola kojima je osnivač, a ukupni iznos prava na potporu za sve prijavljene škole iznosi 12.501,00 kn bez PDV-a i odnosi se na 463 učenika prvih razreda. U projekt je uključeno i sedam dobavljača – lokalnih proizvođača (pčelara), koji su za potrebe provedbe projekta osigurali potrebnu količinu meda.

Program „Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu“, koji zajednički provode Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski pčelarski savez i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju,  ima za ciljeve promociju meda lokalnih proizvođača, povećanje unosa meda u prehrani djece, podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane te educiranje učenika o važnosti pčelarstva za sveukupnu poljoprivrednu proizvodnju i biološku raznolikost.

Med koji je dočekao prvašiće zapakiran je sukladno posebnim pravilima Hrvatskog pčelarskog saveza u nacionalnu staklenku za med volumena 370 mL, a za provedbu Programa osigurana su financijska sredstva kojima se financira nabava meda za raspodjelu učenicima u iznosu od 27 kuna bez PDV-a po staklenci volumena 370 mL. Svaka staklenka označava se znakom Med hrvatskih pčelinjaka koji sadrži jedinstveni serijski broj, putem kojeg pomoću internetske aplikacije www.med.hapih.hr  svaki potrošač može provjeriti koji je pčelar, gdje i kada proizveo taj med. Na taj način potrošači znaju što kupuju i točno od koga te sudjeluju u održivosti sveukupnog pčelarstva. Uz med, učenici su dobili slikovnicu edukativnog karaktera o pčelarstvu „Pčelica Jelica i medo Edo“.

Ovogodišnja podjela održana je u skladu s epidemiološkim mjerama i bez prigodnih programa, a učenicima prvih razreda OŠ Gola koji trenutno polaze nastavu po modelu C med će biti uručen prvom prilikom.

Služba ureda župana