XII. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu

Župan Darko Koren, zamjenik župana Vladimir Šadek i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac, sudjelovali su na XII. Nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu u Šibeniku od 29. – 31. svibnja 2008. Osnovna tema Savjetovanja bila je razvoj ljudskih potencijala u malom i srednjem poduzetništvu s naglaskom na planiranje i upravljanje ljudskim potencijalima. Razvoj ljudskih potencijala ključ je uspjeha i jačanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva i njegove prilagodbe u gospodarstvo znanja i inovativnosti, zaključeno je na kraju 12. nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetništvu koje se održavalo u hotelskome naselju Solarisu u Šibeniku.

Vlada i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva nastavit će program poticanja maloga i srednjeg poduzetništva i to tako što će osigurati uvjete za različite izvore financiranja te omogućiti jače povezivanje poduzetništva sa znanošću, a daljnji razvoj ljudskih potencijala poticat će kroz sustav cjeloživotnog obrazovanja.

U zaključcima savjetovanja navodi se i kako sve mjerodavne institucije moraju pridonijeti daljnjem razvoju i jačanju kompetentnosti da bi hrvatsko gospodarstvo moglo odgovoriti zahtjevima globalnog tržišta. Intelektualno vlasništvo najvrjednija je imovina koju posjeduje svaka tvrtka i zato među poduzetnicima treba poticati sustav zaštite intelektualnog vlasništva.

Radionice održane na 12. nacionalnom savjetovanju o gospodarstvu i poduzetništvu pokazale su pak važnost dijaloga između poduzetnika i institucija te informiranost poslovne zajednice o promjenama vezanim uz prilagodbu standardima Europske unije. Daljnjom prilagodbom zakonodavstva djelovat će se, zaključeno je, na smanjivanje administrativnih zapreka, slobodu kretanja robe na unutranjem tržištu te zaštitu potrošača kako bi hrvatsko gospodarstvo spremno dočekalo ulazak na jedinstveno tržište europske zajednice.

Hrvatska ima najbolji sustav cjeloživotnog obrazovanja u regiji pa joj je zbog toga dodijeljena uloga domaćina Regionalnog centra za poduzetničko učenje kojemu je svrha "implementirati poduzetništvo u sve razine obrazovanja". Nositelj tog projekta, kako se navodi u zaključima, jest Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva.

Od prošle godine sve institucije u Hrvatskoj putem programa Europske unije CIP – konkurentnost i inovacije mogu predlagati projekte koji podupiru inovativne tvrtke, unaprjeđuju informacijsko-komunikacijsku tehnologiju te vode jačanju energentske učinkovitosti i razvoju alternativnih izvora energije. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, kako se dalje navodi u zaključku, poziva institucije, jedinice lokalne i regionalne samouprave, znanstvene institucije i udruge da se aktivno uključe u taj program i pridonose jačanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.