Vrlo koristan posjet Županiji Riverside (SAD)

Župan Darko Koren, zamjenik župana Darko Sobota i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac posjetili su proteklog tjedna Županiju Riverside (Kalifornija, SAD). Posjet je upriličen na osnovu službenog poziva same Županije Riverside, temeljem ranijih kontakata ostvarenih prilikom provedbe EU-IPA Projekta "Razvoj investicijskog okruženja".

Delegaciju Koprivničko-križevačke županije dočekao je Generalni konzul Republike Hrvatske u Los Angelesu Ilija Želalić, koji je župana Korena upoznao s aktivnostima Hrvata u Kaliforniji. Županijsko izaslanstvo kasnije se i susrelo s predstavnicima  tamošnje hrvatske zajednice.

Župan Koren i njegovi suradnici sljedećeg su dana u pratnji Thomasa Freemana, direktora uprave za gospodarstvo i izvoz i investicije Županije Riverside, posjetili tvrtke na području Riversidea. Najprije su obišli vjetropark sa 4000 vjetrostupova, kapaciteta 700 MW, gdje su upoznati sa subvencijama i njihovim načinom poslovanja u proizvodnji zelene energije. Nadalje su posjetili prehrambenu industriju brze hrane „Fine&easy“, te  logističku kompaniju „Skechers“. Posjetili su i županijsku tvrtku Coachela valley-grad India Wells, odgovornu za promicanje turizma te se upoznali sa njenim načinom rada i financiranja.

Posljednjeg dana posjeta članovi delegacije primljeni su u županijskoj vijećnici Županije Riverside. Ispred domaćina predsjednik Odbora Županije Riverside John F. Tavaglione istaknuo je mogućnosti suradnje sa Koprivničko-križevačkom županijom na području gospodarstva, kulture i turizma. Župan Darko Koren je u svom obraćanju čelnicima Županije Riverside naglasio mogućnosti investiranja njihovih tvrtki na prostor Podravine i Prigorja. Posebno je izdvojio prednosti za ulagače u energetski i prehrambeni sektor, te sektor logistike-distribucije proizvoda za europsko tržište.

Predsjednik Odbora John F. Tavaglione i župan Darko Koren nakon toga su potpisali sporazum o gospodarskoj i kulturnoj suradnji između dvije regije, odnosno okvirni predugovor o suradnji, a domaćinima je prigodno darovana „Pisanica od srca“.

Razmijenjeni su i podaci o mogućnostima investiranja sa tamošnjom Županijskom agencijom za gospodarski razvoj, te je u dogovoru s generalnim konzulom upućen dopis hrvatskim poduzetnicima u Kaliforniji u kojem su informirani o mogućnostima investiranja na prostor Koprivničko-križevačke županije.

Mediji u Riversideu također su se interesirali za posjet hrvatske delegacije, pa je župan Koren dao izjave nekolicini medijskih kuća.