Virje nastavlja s projektom „Zaželi-provedi!“ kojim je zaposleno devet žena za brigu o 70 starijih i nemoćnih mještana, župan Koren istaknuo Općinu kao primjer korištenja europskih sredstava i zahvalio na odličnoj suradnji

U Društvenom domu u Virju danas je održana početna konferencija projekta Zaželi – Program zapošljavanja žena u Općini Virje pod nazivom „Zaželi – provedi!2“ kojoj su prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić, načelnik Općine Virje Mirko Perok, voditeljica projekta Kristina Filipović, predstojnica Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesna Kuterovac, ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Đurđevac Daniel Rupić i ostali suradnici.

Projekt je nastavak projekta Zaželi – provedi!, vrijedan je 781 tisuću kuna, a u potpunosti je financiran sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Predviđeno trajanje je 15 mjeseci, a partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje i Centar za socijalnu skrb Đurđevac, dok Razvojna agencija PORA KKŽ pruža stručnu pomoć u provedbi.

Cilj je zaposliti u lokalnoj zajednici devet teže zapošljivih žena s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem s područja Općine te time unaprijediti njihov radni potencijal, ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i povećati njihovu konkurentnost na tržištu rada. Istovremeno, cilj je i potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života za 70  starijih i nemoćnih osoba kojima je potrebna potpora i podrška u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, pomoć u kućanstvu te pratnja i pomoć u njihovoj socijalnoj integraciji. Također, u okviru projekta korisnicima se osiguravaju mjesečni paketi higijenskih i kućanskih potrepština.

Načelnik Perok kazao je kako ga veseli nastavak projekta te je zahvalio partnerima, resornom Ministarstvu i Županiji, dodavši: „Nadam se da ćemo u nastavku projekta biti jednako uspješni, a sve to zahvaljujući vama, drage žene, koje ste se kroz ovaj program zaposlile, ali i pružile radost i pomoć našim starijim i nemoćnim mještanima. Zahvaljujem vam u njihovo ime i vjerujem kako će se ovaj hvalevrijedan projekt nastaviti na zadovoljstvo svih nas. Hvala i Županiji s kojom provodimo program pomoći u kući, kroz koji je uključeno još 15 korisnika.“

Važno je spomenuti kako Općina Virje, tijekom nekoliko mjeseci kada je prvi projekt završio i čekalo se na odobrenje drugog, nije zaboravila na žene i korisnike koji trebaju pomoć te je nastavila financirati aktivnosti iz vlastitih sredstava.

Župan je istaknuo kako Županija često surađuje s Općinom u brojnim projektima te je uputio pohvalu načelniku Peroku i naveo Virje kao primjer jedinice lokalne samouprave koja učinkovito koristi europska sredstva koja su na raspolaganju za boljitak lokalne zajednice.

Nedavno smo potpisali sporazum s virovskim Centrom „Samarita“ za usluge pomoći u kući, ali i s drugim institucijama i udrugama. Već 15 godina kontinuirano brinemo o starijim i nemoćnim osobama kroz programe pomoći u kući i dnevni boravak, u što smo uložili gotovo 12 milijuna kuna. Općina Virje doista živi s ovim programom i ljudima koji su uključeni, što se vidi u tome da je preuzela financiranje između dva programa, kako ne bi korisnike i zaposlene ostavila bez pomoći. U suradnji s Općinom činimo sve što je u našoj moći da građanima omogućimo kvalitetniji život i vjerujem da im ta pomoć mnogo znači u ovim zahtjevnim vremenima. Vama, drage žene zaposlene u projektu, želim da unesete ljubav, strast i strpljenje u svoj posao, jer ga drugačije nije niti moguće obavljati, a Općini zahvaljujem na odličnoj suradnji i nadam se da će ih biti još mnogo“, poručio je župan te dodao kako će Županija i nadalje biti na raspolaganju za potrebnu financijsku i svaku drugu podršku.

Okupljenima su se obratile i voditeljica projekta Kristina Filipović te predstojnica Područnog ureda Križevci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Vesna Kuterovac.

Početak rada zaposlenih žena je od 1. ožujka ove godine, na vrijeme od 12 mjeseci, a rad s korisnicima će biti usmjeren na pomoć u pripremi obroka, brigu o higijeni, pomoć u posredovanju u ostvarivanju raznih prava i potreba, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima te razgovor i druženje.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: Općina Virje, ePodravina