Velika županijska martinjska špelancija

     U svrhu očuvanja karakteristične martinjske tradicije, a s ciljem razvoja turizma na području županije, TZ Koprivničko-križevačke županije pretočila je običaje u veliku manifestaciju, koja uz očuvanje tradicije i razvoj vinarstva ima za cilj stvaranje prepoznatljivog turističkog branda. Ova manifestacija kao novi proizvod TZ KKŽ ima pretenziju da s vremenom preraste županijske okvire i postane centralna martinjska priredba u koju će biti uključeni i Martini iz cijele Hrvatske. Tu bi se birao Veliki meštar martinjskog ceremonijala cijele Hrvatske, a priredba bi bila upotpunjena nizom interesantnih popratnih događaja.

     Ove godine Velika županijska martinjska špelancija održat će se u Križevcima u subotu 07.11.2009. pozornici XII Obrtničkog i gospodarskog sajma u „paviljonu C“ bivše vojarne, s početkom od 11,00 sati. Uz TZ Koprivničko-križevačke županije u organizaciji sudjeluju Grad Križevci, Udruga vinogradara, vinara i voćara Koprivničko-križevačke županije, Udruga vinogradara i vinara „Bilikum“ Križevci i TZ Grada Križevci. Sudjelovat će 9 martinjskih majstora ceremonijala iz cijele županije, tri martinjska pripravnika i jedan kandidat za martinjskog meštra. Martinjski kandidat iz Križevaca, Bruno Šušković, završio je pripravničko-kandidatski staž i biti će uzdignut na čast Martina od Križevčina. U goste stiže i martinjski đakonski zbor „Vinske mušice“ iz Zagreba, koji čine članovi zbora Ivan Goran Kovačić.   

      Predviđeno je da u 10,00 sati svi meštri krenu pješice iz sjedišta Udruge vinara „Bilikum“ iz dvorišta Muzeja grada Križevci do gradonačelnika Branka Hrga, koji će ih primiti u audijenciju. Nakon toga, oko 10,45 na obnovljenom trgu J.J.Strossmayera će pozvati svekoliko pučanstvo da se uputi do sajamskih izložbenih prostora u bivšoj vojarni i prisustvuje Velikoj martinjskoj špelanciji i izboru novog Velikog meštra martinjskog ceremonijala. On će nakon svega izdati zapovijed o početku martinjskih obreda i uputiti martinjske meštre u svijet da šire vinovjeru. U programu sudjeluje i većina udruga vinogradara i vinara iz cijele županije, koje će na svojim štandovima ponuditi mošt za degustaciju, koji će Martini po završetku ceremonijala pokrstiti u vino.

    Stoga vas, predične pajdašice, pajdaši, međaši, goričari i martinjski svečari, uz tradicionalni martinjski pozdrav ALMELJULJA, srdačno pozivamo da nam se pridružite na Špelanciji.

 Veliki meštar martinjskog ceremonijala : 

                Janton Mudlin Prvi

 Martin koprivničko – draganovečki :

                  Krešimir Blažek