Velik ovogodišnji uspjeh „Pisanica od srca“

Župan Darko Koren je u srijedu, 27. travnja, u prostorijama Županije organizirao prijam za naivne umjetnike koji su sudjelovali u ovogodišnjem oslikavanju popularnih „Pisanica od srca“. Ovogodišnje pisanice oslikavali su članovi slikarskih udruga iz Koprivnice, Hlebina, Molva, Đurđevca i Kloštra Podravskog.

Župan Darko Koren se zahvalio svima koji su doprinijeli popularizaciji ovog projekta, koji je u kratko vrijeme postao prepoznatljiv diljem Europe. „Posebnu ulogu u tome imaju slikari, a cilj je ponovna afirmacija naive te samim time i našeg kraja. Vrlo sam zadovoljan onime što je postignuto, važno je što su brojni gradovi iz različitih zemalja zainteresirani za ovaj projekt. Hrvatski turistički djelatnici i diplomati diljem Europe mnogo su nam pomogli te se i njima zahvaljujem.“ rekao je župan Koren.

Direktor Turističke zajednice Zdravko Mihevc prezentirao je kronologiju projekta kako bi svi prisutni dobiti uvid u lokacije na kojima su postavljena ova umjetnička djela. Na samom prijemu stvorila se ideja da se upoznavanje s naivom potakne i u osnovnim školama, te da se u skoroj budućnosti organizira zajednička izložba umjetnika koji su okupljeni u projektu.

Valja izdvojiti da je „Pisanica od srca“ ove godine postavljena na vrlo prestižnim mjestima u Bruxellesu (Belgija) i Pragu (Češka), a u protokolu prilikom postavljanja ovih pisanica sudjelovali su gradonačelnici tih europskih metropola i hrvatski veleposlanici, te velik broj medija, koji su pokazali golem interes za projekt. Lijep uspjeh je i ovogodišnja izložba nekoliko pisanica ispred katedrale u Zagrebu, te svakako i njihovo postavljanje u europskim gradovima kulture: Salzburgu i Grazu (Austrija), te Pecsu (Mađarska). Ove godine Pisanica od srca svoje je mjesto našla i u Ptuju, Čitluku, Međugorju, Batrini i Koprivnici.

Hrvatska turistička zajednica je pisanice u Grazu, Salzburgu, Bruxellesu i Pragu sufinancirala s po 20.000 kuna, a projekt će uskoro biti prijavljen i na natječaj Ministarstva turizma odakle se također očekuju sredstva.